Για 6η φορά απονεμήθηκε το βραβείο Schweighofer στη Βιέννη

Περί τα 600 άτομα από 35 διαφορετικές χώρες, βρέθηκαν στο δημαρχείο της Βιέννης στις 4 Ιουνίου για το βραβείο Schweighofer

Το ευρωπαϊκό βραβείο  καινοτομίας για την ευρωπαϊκή δασική βιομηχανία, απονέμεται κάθε δύο χρόνια και αφορά ενώ η αξία του στις καινοτόμες ιδέες άγγιξε τα 300.000 ευρώ.

Διεθνείς ερευνητές του ξύλου καθώς και άνθρωποι της δασικής βιομηχανίας συναντήθηκαν σε αυτή τη σημαντική βράβευση η οποία επικεντρώνεται στις καινοτόμες ιδέες, στις τεχνολογίες, στα προϊόντα αλλά και στις υπηρεσίες πάνω σε όλα τα επίπεδα που αφορούν το ξύλο.

Το βραβείο ξεκίνησε από την οικογένεια Schweighofer, οι οποίοι κατέχουν μία από τις κορυφαίες  βιομηχανικές επιχειρήσεις επεξεργασίας ξύλου στην Ευρώπη.

Από το 2003, το βραβείο απονέμεται κάθε δεύτερο έτος, και είναι προικισμένο με συνολικό χρηματικό έπαθλο των 300,000 ευρώ. Οι Schweighofer, επιβραβεύουν τις καινοτόμες ιδέες, τεχνολογίες, προϊόντα και υπηρεσίες, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού δασικού κλάδου.

 

Όλα τα φυσικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών προσώπων, καθώς και οργανισμοί είναι ελεύθεροι να συμμετάσχουν. Οι αιτούντες πρέπει να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις αλλά και να έχουν έναν κοινό στόχο. Τον ευρωπαϊκό δασικό τομέα, την ανάπτυξη και την εξέλιξή του.

Οι υποψηφιότητες αλλά και οι νικητές απέδειξαν για μία ακόμα φορά επιβεβαιώνεται πως το ξύλο διαθέτει μια τεράστια, αστείρευτη γκάμα δυνατοτήτων ως οικοδομικό υλικό, η οποία είναι βιώσιμη και κατά συνέπεια αποτελεί μια αποτελεσματική χρήση των πόρων.

Οι βραβευθέντες:

Νικητής του κύριου βραβείου για το 2013  είναι ο Federico Giudiceandrea από το Bressanone, Brixen, της Ιταλίας. Του απονεμήθηκε το βραβείο για το εξαιρετικό έργο ζωής. Για πάνω από 30 χρόνια, ο Giudiceandrea υπήρξε η κινητήρια δύναμη πίσω από την πρωτοποριακή εξέλιξη σε ηλεκτρονικά συστήματα μέτρησης και ελέγχου για τη βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου. Το βραβείο του Giudiceandrea είναι αξίας 100.000 ευρώ ενώ οι ιδέες του υλοποιούνται από την εταιρεία MICROTEC.  www.microtec.eu.

 

Τα βραβεία καινοτομίας μοιράζονται εξίσου το χρηματικό έπαθλο των € 200,000.

• Kielsteg Bauelement – ένα ελαφρύ δομικό στοιχείο με μια εξαιρετική φέρουσα ικανότητα σε σχέση με το βάρος του. Stefan Krestel, Ulrich Spiegel και Gernot Kulmer (Kielsteg GmbH), www.kielsteg.at

Το πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών της Γερμανίας με επικεφαλής τον Leander Bathon για το πρωτοποριακό της έργο www.hs-rm.de/fab

• Οι Hermann Kaufmann και Hubert Rhomberg για τα LifeCycle Tower – LCT ONE – τα πρώτα οκτώ στην ιστορία των κτιρίων – γραφείων της Αυστρίας με υβριδική κατασκευή ξυλείας.

www.hermann-kaufmann.at? www.creebyrhomberg.com

• Οι Ξύλινα Πόλεις – μια σκανδιναβική συνεργασία προώθησης της σύγχρονης αστικής ανάπτυξης, με ξύλινες κατασκευές. Hans Andrén (Σουηδία) και Eva Britt Sager (Νορβηγία)

www.nordicwoodencities.com

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.schweighofer-prize.org