Πάτωμα & καλός φωτισμός στον εργασιακό χώρο!

Είναι κοινώς αποδεκτό πως το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την παραγωγικότητα. Στην δημιουργία του σωστού εργασιακού χώρου, συμβάλλει τόσο το δάπεδο, όσο και ο σωστός και μελετημένος φωτισμός!

Το δάπεδο είναι μείζονος σημασίας, ειδικά όταν μιλάμε για επαγγελματικό χώρο. Σαφώς η επιλογή του εξαρτάται από το αντικείμενο δραστηριότητας, αλλά και τις ιδιότητες που φέρει το δάπεδο κι αν αυτές ανταποκρίνονται στο ρόλο που έχει να επιτελέσει.

Μερικές βασικές ιδιότητες!

Εντός ενός εργασιακού περιβάλλοντος, ότι τον απαρτίζει πρέπει να είναι ανθεκτικό και να πληροί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τις προδιαγραφές του, ώστε να εκπληρώνεται ο σκοπός τοποθέτησής του. Έτσι ακριβώς και για τα επαγγελματικά δάπεδα, θα πρέπει να αντέχουν σε βάθος χρόνου, να καθαρίζονται εύκολα, αλλά και να έχουν αυξημένες ηχομονωτικές ιδιότητες. Οι επιλογές των επαγγελματιών είναι πολλές, με την κάθε κατηγορία να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες οι οποίες, ανάλογα με την περίπτωση, μπορούν να συμβάλλουν κατά πολύ στην λειτουργικότητα και την αισθητική του χώρου για τον οποίο προορίζονται.

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και ειδικά όταν μιλάμε για χώρους γραφείου, είναι της μόδας οι open space διατάξεις, οι οποίες επιτρέπουν την άμεση επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων, όπου και εφαρμόζονται σε εταιρείες με ανθρωποκεντρική φιλοσοφία. Σε τέτοιους εργασιακούς χώρους τα βινυλικά δάπεδα loose lay, είναι πρώτα στη προτίμηση, μιας και τοποθετούνται γρήγορα και συντηρούνται εύκολα. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι είναι ευέλικτα στις οποιεσδήποτε αλλαγές τυχόν προκύψουν στη διαρρύθμιση των γραφείων, ενώ ακόμα και σε μια μετακόμιση μπορεί να αφαιρεθεί και να επανατοποθετηθεί. Μια ακόμα σημαντικότατη ιδιότητα του πατώματος είναι η ηχοαπορροφητικότητα που θα διαθέτει, μιας και η παρουσία πολλών ατόμων σε ένα χώρο, είναι σίγουρα θορυβώδης, μετατρέποντας το εργασιακό περιβάλλον σε κουραστικό πεδίο δράσης. Μερικές εξαιρετικές επιλογές αποτελούν οι βινυλικές μοκέτες, οι οποίες συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση του θορύβου από τη βάδιση, αλλά και του θορύβου που προέρχεται από τον εργασιακό χώρο γενικότερα.

Στους χώρους με πυκνή ροή κόσμου τι γίνεται;

Χώροι όπως τα αεροδρόμια και οι εκθεσιακοί χώροι, όπου πλήθος κόσμου συναθροίζεται, οι ανάγκες ηχοαπορρόφησης είναι αυξημένες, όπου και εδώ οι βινυλικές μοκέτες έχουν την τιμητική τους. Η αδιάβροχη δομή τους, η τεράστια πυκνότητα των νημάτων (~80.000.000) και η αντιμικροβιακή ιδιότητά τους τις καθιστούν ένα δάπεδο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μεγάλες αντοχές σε βαριά επαγγελματική χρήση.

Δύσκολη υπόθεση η επιλογή του σωστού πατώματος

Γενικότερα, η δημιουργία και η κατασκευή του κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος, είναι μια δύσκολη υπόθεση, όπου αναμφίβολα θέλει πέρα από σωστή επιλογή υλικών και σωστή επιλογή επαγγελματιών. Οι τελευταίοι θα  καθοδηγήσουν τον αγοραστή στην κατάλληλη αγορά, σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις κάθε έργου.

Καλύτερος φωτισμός για καλύτερα αποτελέσματα

Κι όταν γράφουμε καλύτερα αποτελέσματα εννοούμε τόσο σε επίπεδο αποδοτικότητας, όσο και σε μείωση των δαπανών που προκύπτουν από το φωτισμό. Στις μέρες μας οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ευεξία των εργαζομένων, διατηρώντας παράλληλα την εστίαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη βελτιωμένη λειτουργική αποτελεσματικότητα και στη βελτιστοποίηση του χώρου.

Πλέον το θέμα του φωτισμού στους εργασιακούς χώρους έχει γίνει αρκετά πιο πολύπλοκο ένεκα και της αυξημένης χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών, μιας και πρέπει να ικανοποιεί τον εργαζόμενο σε όλα τα επίπεδα, μιας και πρέπει να υπάρχει φωτισμός τόσο στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, όσο και γενικότερα στο γραφείο, μιας και οι εργαζόμενοι σε ένα γραφείο δεν εργάζονται αποκλειστικά σε υπολογιστές αλλά και γράφουν, διαβάζουν, έχουν επαγγελματικές συναντήσεις, κάνουν κοινωνικές συναναστροφές σε μια διαρκή διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών κάθε είδους και με ποικιλία από μέσα.

Άμεσος κι έμμεσος φωτισμός

Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί ο φωτισμός ενός εργασιακού περιβάλλοντος, είναι είτε άμεσος (κατευθείαν από τη πηγή φωτισμού προς την επιφάνεια εργασίας), είτε έμμεσος (μέσω αντανακλάσεων σε οροφή ή τοίχους). Κάθε τρόπος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του, και για το λόγο αυτό από τους σχεδιαστές χρησιμοποιείται ο συνδυασμός των δυο παραπάνω. Έτσι μπορεί και αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πλεονεκτήματα των δυο τρόπων και εξασφαλίζει ικανοποιητικό επίπεδο και ποιότητα φωτισμού. Κατά κύριο λόγο, γίνεται χρήση τοπικού φωτισμού, ενώ για την δημιουργία κι ενός καλαίσθητου χώρου, υπάρχει ο φωτισμός ανάδειξης για τις κατακόρυφες επιφάνειες, συγκεκριμένων αρχιτεκτονικών σημείων, ή έργων τέχνης.

Τέλος, ο κατάλληλος φωτισμός μπορεί να σχεδιασθεί και να τοποθετηθεί με χαμηλό σχετικά κόστος, εάν γίνουν οι σωστές επιλογές. Ένας χαμηλός προϋπολογισμός δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και κακό φωτισμό, αλλά θα πρέπει να έχετε κατά νου να εξασφαλίζονται: Η οπτική άνεση, (ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν το συναίσθημα της ευημερίας), αλλά και η οπτική απόδοση, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να εκτελούν άνετα και με ασφάλεια τις εργασίες τους.