Πώς τοποθετούνται τα ξύλινα δάπεδα

Η τοποθέτηση ενός πατώματος είναι εξίσου σημαντική με την κατασκευή του. Και αυτό γιατί η σωστή και άψογη τοποθέτηση μπορεί να σας εξασφαλίσει όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει κάθε τύπος παρκέτου, όπως αντοχή, λειτουργικότητα, διάρκεια στο χρόνο, αισθητικό αποτέλεσμα κι άλλα.

Ας δούμε όμως τους κυριότερους τρόπους τοποθέτησης των ξύλινων πατωμάτων!

Floating (κολυμπητά): O συγκεκριμένος τρόπος τοποθέτησης συναντάται μόνο στα βιομηχανικά πατώματα και στα τύπου laminate, στις τέσσερις πλευρές των οποίων υπάρχουν γλώσσες και λούκια, τα οποία είτε κολλιούνται μεταξύ τους με κόλλα ή έχουν μηχανισμούς κουμπώματος που δεν απαιτούν κόλλα. Με αυτόν τον τρόπο τοποθετείται στο έδαφος υπόστρωμα πολυαιθυλενίου 2-3 χιλιοστών, το οποίο αφενός λειτουργεί σαν φράγμα υδρατμών από το υπέδαφος προς στο πάτωμα, αφετέρου απορροφά όλες τις μικροανωμαλίες του εδάφους. Επάνω τοποθετείται απλά το πάτωμα και γίνεται η άρμοση των τεμαχίων.

Kαρφωτά: Ο καρφωτός τρόπος τοποθέτησης συναντάται ως επί τω πλείστων σε καινούριες οικοδομές, διότι εκεί υπάρχει το απαιτούμενο ύψος των 8 εκατοστών, τα οποία είναι απαραίτητα καθώς χρειάζονται 5-6 εκατοστά για το καδρόνι και 2 εκατοστά περίπου για το πάτωμα. Δημιουργείται μια υποδομή από καδρόνια τα οποία στερεώνονται επί της πλάκας  της οικοδομής και σε αυτά κάθετα καρφώνονται τα πατώματα.

Στη χώρα μας για τη στερέωση των καδρονιών συνήθως ανοίγονται στην πλάκα από μπετόν τρύπες διαμέτρου 4-5 cm, στις οποίες μπήγονται ξύλινοι τάκοι («σφήνες») οξιάς, ύψους 3-4 cm. Στους τάκους αυτούς στερεώνονται με κάρφωμα τα καδρόνια, τα οποία τοποθετούνται σε απόσταση 30-40 cm μεταξύ τους. Η ορθή απόσταση είναι τα 30 cm, όταν όμως η κυκλοφορία πάνω στο δάπεδο προβλέπεται έντονη, τότε η απόσταση των καδρονιών μεταξύ τους μειώνεται πολύ, μπορεί να φθάσει και τα 10 cm.

Τα στοιχεία του δαπέδου (παρκέτα), καλό είναι να αποθηκεύονται στο χώρο τοποθέτησης και στις δεδομένες ανωτέρω συνθήκες περιβάλλοντος για 2 -3 εβδομάδες πριν την τοποθέτηση. Ο χώρος προς τοποθέτηση του πατώματος θα πρέπει να κλείνει και να απομονώνεται από το εξωτερικό περιβάλλον (να έχουν τοποθετηθεί τα κουφώματα). Σε νέες οικοδομές πρέπει να έχει τοποθετηθεί το σύστημα θέρμανσης και να έχει δουλέψει – έστω και δοκιμαστικά – για 2-3 ημέρες. Είναι σφάλμα να καρφώνονται απευθείας τα καδρόνια πάνω στο σκυρόδεμα με μπετόκαρφα, γεγονός που παρατηρείται μερικές φορές στη χώρα μας. Η πλέον ορθή τοποθέτηση των καδρονιών πάνω στη πλάκα πρέπει να γίνεται με κάρφωμα ή με βίδωμα σε ξύλινους τάκους πακτωμένους στο μπετόν, με καρφιά που μπαίνουν σε πλαστικά βύσματα – δίκην «ούπα» στο μπετόν, με μεταλλικά στηρίγματα τύπου U που έχουν και πλαστική, ηχοαπορροφητική μεμβράνη, κ.α.

Κολλητά: Ο τρόπος αυτός καλύπτει την ανάγκη της τοποθέτησης μασίφ ξύλων σε χώρους στους οποίους δεν υπάρχει το απαιτούμενο ύψος των 8 εκατοστών( συνήθως σε περιπτώσεις ανακαινίσεων ή σε ενδοδαπέδια θέρμανση). Συνίσταται η τοποθέτηση κολλητών παρκέτων με κόλλα δύο συστατικών και πριν το κόλλημα η χρήση σκληρυντικού primer ίδιας εταιρείας με την κόλλα.

Τι να προσέξετε στην περίπτωση πατώματος deck;

Ως Deck ορίζουμε το ξύλινο δάπεδο το οποίο προορίζεται για εξωτερικόυς χώρου (κήπους, πισίνες κτλ) και το οποίο είναι κατασκευασμένο από τροπική ξυλεία. Τα δημοφιλή ξύλα για deck είναι το Burma Teak, το Iroko, το Massaratuba, το Largino, το πεύκο ή το έλατο, τα οποία βέβαια έχουν υποστεί κατάλληλη επεξεργασία.

Τοποθέτηση Deck

Η τοποθέτηση περιλαμβάνει την βιδωτή τοποθέτηση των ξύλινων τεμαχίων σε υπάρχουσα μεταλλική διαδοκίδωση ή σε καδρόνια τροπικής ξυλείας. Η τελική επεξεργασία περιλαμβάνει την εφαρμογή με ειδικό λάδι, μία διαδικασία η οποία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ευλαβικά 1 φορά το χρόνο

Η μεταλλική διαδοκίδωση γίνεται με διατομή στράντζας τουλάχιστον 5×5 ή 4×6 ή 5×7 mm, ενώ αν γίνει σε καδρόνια τροπικής ξυλείας αυτή δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 3,5 x 5. Ανεξάρτητα από την μεταλλική ή ξύλινη επιλογή, προτείνονται τα ακόλουθα:

  • κενό μεταξύ των στοιχείων πάνω στα οποία θα εφαρμοστεί το δάπεδο, όχι μεγαλύτερο των 30 – 35 εκ.
  • βίδες γαλβάνιζέ 4 εκατοστά μήκος (όχι ανοξείδωτες για τι αν σπάσουν είναι δύσκολο να αφαιρεθούν)
  • οι βίδες μπαίνουν φρεζαριστές
  • οι βίδες μπορούν να καλυφθούν με ξύλινες καβίλιες
  • κενό μεταξύ των ξύλων 0,5 εκ
  • θα πρέπει να προσέξετε τη στήριξη της κατασκευής ώστε να είναι επίπεδη
  • θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα σχετικά με την αποστράγγιση των υδάτων
  • Επιπλέον το γέμισμα των κενών με την χρήση ειδικής μαστίχης προσφέρει την εμφάνιση καταστρώματος (κουβέρτας) πλοίου