Κίνα: Πτώση 17% στις εισαγωγές πριονισμένου ξύλου

Σύμφωνα με τα τελωνεία της Κίνας, το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι εισαγωγές πριονιστής ξυλείας ανέρχονταν σε 14,06 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αξίας 3,573 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, μειωμένα κατά 17% σε όγκο και 3% σε αξία.

Από τις συνολικές εισαγωγές πριονισμένου ξύλου οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 24% στα 9,66 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, αντιπροσωπεύοντας το 69% του εθνικού συνόλου, μειωμένες κατά 6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020. Οι εισαγωγές πριονισμένου ξύλου αυξήθηκαν 3% στα 4,41 εκατομμύρια κυβικά μέτρα επειδή οι εισαγωγές από κορυφαίες πηγές Ταϊλάνδη, ΗΠΑ, Ρωσία και Φιλιππίνες αυξήθηκαν 6%, 2%, 7% και 98% αντίστοιχα.

Από τις συνολικές εισαγωγές, οι εισαγωγές τροπικού πριονισμένου ξύλου ήταν 2,84 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αξίας 942 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, μειωμένα κατά 5% σε όγκο και κατά 3% σε αξία και αντιπροσώπευαν περίπου το 20% του συνόλου των εισαγωγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές CIF για εισαγόμενα πριονίδια αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2021. Οι τιμές CIF για εισαγόμενα πριονισμένα ξύλα, πριονισμένα ξύλα και τροπικά πριονίδια ήταν 254 δολάρια ΗΠΑ, 196 δολάρια ΗΠΑ, 381 δολάρια ΗΠΑ και 321 δολάρια ανά κυβικό μέτρο, αυξημένα κατά 17% , 15%, 7% και 2% αντίστοιχα την ίδια περίοδο του 2020.

Οι πιθανοί λόγοι για την αύξηση είναι γιατί οι τιμές στις παγκόσμιες αγορές ξυλείας έχουν αυξηθεί ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης της ζήτησης στις προηγμένες αγορές και επειδή ορισμένες παραγωγικές χώρες έχουν μειώσει τις συγκομιδές. Επιπλέον, η παγκόσμια αποδοτικότητα της εφοδιαστικής έχει διαταραχθεί, η ανακύκλωση των εμπορευματοκιβωτίων δεν είναι ομαλή.

Ένας άλλος λόγος είναι επειδή η εγχώρια ζήτηση στην Κίνα συνεχίζει να αυξάνεται και υπάρχει απαγόρευση της εγχώριας συγκομιδής φυσικών δασών. Αναμένεται ότι η τιμή της ξυλείας θα συνεχίσει να αυξάνεται στο εγγύς μέλλον.