7 οφέλη από τη χρήση ξυλείας στον εμπορικό και βιομηχανικό σχεδιασμό!

Όταν πρόκειται για εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια που πρέπει να αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου, το ξύλο αποδεικνύει ότι έχει την απαραίτητη ανθεκτικότητα και αντοχή, ενώ προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα έναντι του χάλυβα και του σκυροδέματος. Σε χώρους λιανικής πώλησης αλλά και γραφεία, το ξύλο όχι μόνο προσφέρει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, αλλά χαρίζει και μία αισθητική ζεστασιά κάτι που συνήθως λείπει από τέτοια περιβάλλοντα. Η έντονη προσθήκη ξυλείας σε αυτούς τους χώρους αποτελεί ένα είδος σύγχρονης αναβίωσης των παλαιών κτιρίων με τα ξύλινα δοκάρια. Το παλιό γίνεται ξανά νέο και επίκαιρο, με όλες τις τελευταίες τεχνολογίες και τα βιώσιμα χαρακτηριστικά που αναμένονται από τα σημερινά εμπορικά κτίρια.

 1. Οικονομία
  Τα δεδομένα στον κατασκευαστικό κλάδο δείχνουν ότι τα κτίρια μεσαίου ύψους στις Ηνωμένες Πολιτείες κοστίζουν κατά μέσο όρο 23% περισσότερο για την κατασκευή από σκυρόδεμα από ό, τι από ξύλο και τα κτίρια με χάλυβα είναι 41% ακριβότερα σε σύγκριση με αυτά από ξύλο. Για παράδειγμα, το 2017, η μέση τιμή για τα κτίρια χάλυβα μεσαίου ύψους, ήταν 208,4 δολάρια / τετραγωνικό μέτρο και το σκυρόδεμα έφτασε τα 156,5 δολάρια / τετραγωνικό μέτρο, σε σύγκριση με το ξύλο στα 119,7 δολάρια / τετραγωνικό μέτρο. Στη Βόρεια Αμερική, αυτή η εξοικονόμηση κόστους προέρχεται από διαφορές στα κόστη υλικού και κατασκευής, με τα κτίρια με ξύλινο πλαίσιο να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και απόδοσης. Πολλές κοινότητες έχουν επίσης μια μεγάλη ομάδα εργολάβων με εξειδίκευση και εμπειρία στην κατασκευή με ξύλο, διατηρώντας το κόστος εργασίας ανταγωνιστικό και αποδοτικό ως προς το χρόνο κατασκευής.
 2. Ευελιξία και προσαρμοστικότητα
  Ένα χαρακτηριστικό των εμπορικών και βιομηχανικών κτιρίων είναι ότι πρέπει να διαθέτουν έναν ευέλικτο σχεδιασμό, ώστε να είναι ακόμα πιο θελκτικά προς τους ενοικιαστές τους, με την πάροδο του χρόνου. Για το λόγο αυτό, οι χώροι είναι συχνά σχεδιασμένοι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί και ανεμπόδιστοι. Όσον αφορά τη διαμόρφωση της οροφής, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές ξύλου για να επιτευχθούν τα μεγάλα ανοίγματα που απαιτούνται για μια ανοιχτή κάτοψη. Οι στέγες με δοκούς είναι ισχυρές, οικονομικές και γρήγορες στην εγκατάσταση και μπορούν να κατασκευαστούν σε πολύπλοκα σχήματα και διαμορφώσεις. Οι ξύλινες στέγες I-joist λειτουργούν παρόμοια με τις αντίστοιχες χαλύβδινες, με τις άνω και κάτω φλάντζες να αντιστέκονται στην κάμψη και τον κεντρικό ιστό να αντιστέκεται στις διατμητικές δυνάμεις. I-joist χρησιμοποιούνται συνήθως για επίπεδες ή χαμηλών κλίσεων στέγες με ανοίγματα περίπου έως 10 μέτρα. Για κτίρια με μεγαλύτερα δομικά πλέγματα, ένα σύστημα οροφής με επένδυση από ξύλο μπορεί να είναι οικονομικά αποδοτικό λόγω του χαμηλότερου κόστους υλικού, του γρήγορου χρόνου εγκατάστασης και της μόνωσης. Στη Βόρεια Αμερική, τα συστήματα ξύλου και υβριδικών πάνελ είναι συνήθη.
 3. Ευκολία χρήσης
  Όλο και περισσότερα δομικά στοιχεία μπορούν πλέον να κατασκευαστούν εκτός του χώρου που θα τοποθετηθούν και να συναρμολογηθούν κατά την άφιξη τους εκεί. Ειδικά με τα βαριά ξύλινα κτίρια, η προκατασκευή διαφόρων στοιχείων εκτός του χώρου σημαίνει μείωση του χρόνου κατασκευής επί τόπου, καθιστώντας τα δομικά κτίρια ξύλου σχετικά γρήγορα και αποτελεσματικά στην κατασκευή. Τα ξύλινα κτίρια μπορούν επίσης να κατασκευαστούν όλο το χρόνο στις περισσότερες κλιματικές συνθήκες και οποιεσδήποτε προσαρμογές  μπορούν να γίνουν επιτόπου και είναι απλές και γρήγορες στην επίτευξη, χάρη στην ευελιξία αλλά και την ελαφριά κατασκευή του ξύλου. Η χρήση ξύλου μπορεί επίσης να είναι ένα πλεονέκτημα για στενούς, αστικούς χώρους εργασίας, όπου η εύρεση χώρου για την παράδοση και την ανάμιξη του σκυροδέματος και την παρασκευή χάλυβα μπορεί να είναι δύσκολη. Το ξύλο μπορεί συχνά να έχει τοπική προέλευση και επομένως παραδίδεται γρήγορα και έμπειροι εργολάβοι ξύλου είναι συχνά διαθέσιμοι.
 4. Βιωσιμότητα
  Το ξύλο είναι συχνά μια δημοφιλής επιλογή για έργα που εστιάζουν στη βιωσιμότητα και τη χρήση ανανεώσιμων οικοδομικών υλικών. Για να αξιολογήσει τις ευκαιρίες για κατασκευή ξύλου σε μεγάλα καταστήματα, συγκεκριμένα, η WoodWorks ανέθεσε μια μελέτη αξιολόγησης κύκλου ζωής (LCA) συγκρίνοντας ένα κτίριο ενός επιπέδου 54.800 τετραγωνικών ποδιών από χάλυβα με ένα συγκρίσιμο κτίριο κατασκευασμένο από ξύλο. Τα δύο κτίρια έχουν την ίδια γεωμετρία, δομική διάταξη, ακαθάριστη επιφάνεια δαπέδου και κάτοψη, αλλά η LCA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κτιρίου από ξύλο είναι χαμηλότερες από τις χαλύβδινες οικοδομές σε όλους τους δείκτες εκτός από την μείωση του όζοντος (για το οποίο το ξύλο ήταν 5% υψηλότερο) . Οι επιπτώσεις αναλύθηκαν από πρώτες ύλες μέσω κατεδάφισης / διάθεσης και επίσης το πρόσθετο βήμα ανάκτησης / ανακύκλωσης / επαναχρησιμοποίησης. Σε σύγκριση με το χαλύβδινο κτίριο, το ξύλινο κτίριο εξοικονομεί 642 μετρικούς τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα και 9.116 gigajoules μη ανανεώσιμης ενέργειας. Για τη φάση προμήθειας και κατασκευής πρώτων υλών, το κτίριο ξύλου έχει κατά μέσο όρο 30% λιγότερες επιπτώσεις σε όλους τους δείκτες και για τις μεταφορές στο τέλος του κύκλου ζωής του, το κτίριο ξύλου έχει 11% λιγότερη επίδραση σε όλους τους δείκτες.
 5. Αισθητική και βιοφιλικά οφέλη
  Η φυσική ομορφιά του ξύλου μπορεί να προσθέσει ζεστασιά, υφή και χαρακτήρα σε οποιοδήποτε χώρο και μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι έχουν θετική άποψη για το ξύλο και το βρίσκουν οπτικά ελκυστικό. Τα εκτεθειμένα ξύλινα δοκάρια ή οι κολόνες από βαριά ξυλεία προσθέτουν άμεσο ενδιαφέρον σε ένα εμπορικό κτίριο και το ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους παρόμοιους χώρους. Οι σχεδιαστές επίσης εστιάζουν στα βιοφιλικά οφέλη που παρέχει το ξύλο. Η βιοφιλία υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη τάση να αναζητούν τη σύνδεση με τη φύση. Μέσω της χρήσης του φωτός της ημέρας και των φυσικών υλικών, συμπεριλαμβανομένου και του ξύλου, τα σχέδια που φέρνουν τη φύση σε ένα χώρο θεωρείται ότι ηρεμούν και αυξάνουν ακόμη και την παραγωγικότητα.
 6. Επιλογή και προσαρμογήΗ “ξύλινη κατασκευή” δεν αναφέρεται σε έναν μόνο τύπο συστήματος ή προϊόντος. Οι επιλογές περιλαμβάνουν παραδοσιακή διαμόρφωση ξυλείας, αλλά επεκτείνεται ώστε να περιλαμβάνει επίσης εκτεθειμένη μαζική ξυλεία και προϊόντα όπως CLT, NLT και glulam. Μεταξύ αυτών των επιλογών, μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι σχεδόν οπουδήποτε εμπορικού έργου ενός επιπέδου. Οι επιλογές πλαισίου οροφής συζητήθηκαν παραπάνω, αλλά η διαμόρφωση τοίχου μπορεί επίσης να ποικίλει. Ακόμα και οι πλέον ψηλοί τοίχοι είναι δυνατό να το κατασκευαστούν από ξύλο μέσω μεγαλύτερων κομματιών ξύλου ή  κατασκευασμένων προϊόντων ξύλου. Κάθε σύστημα έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα και η επιλογή του κάθε συστήματος εξαρτάται από τις απαιτήσεις του έργου, αλλά η κατασκευή ξύλου είναι προσαρμόσιμη και αρκετά ευέλικτη για να καλύψει αυτές τις ανάγκες.
 7. ΑνθεκτικότηταΌταν το ξύλο συντηρείται σωστά, μπορεί να διαρκέσει εκατοντάδες χρόνια. Ιστορικά παραδείγματα σε όλο τον κόσμο στέκονται για αιώνες και με τα σύγχρονα συντηρητικά ξύλου σήμερα, αυτή η φυσική ανθεκτικότητα μπορεί να ενισχυθεί. Όταν επεξεργάζεται και συντηρείται σωστά, το ξύλο μπορεί να αντέξει για καιρό και είναι κατάλληλο για σχεδόν οποιοδήποτε κλίμα. Η βαριά κατασκευή ξυλείας μπορεί ακόμη και εγγενώς να αντισταθεί στη φωτιά αναπτύσσοντας ένα εξωτερικό στρώμα άνθρακα ενώ παραμένει δομικά σταθερό. Η βαριά ξυλεία, καθώς και ορισμένα από τα προϊόντα ξυλείας επόμενης γενιάς που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, επιτρέπουν επίσης αυξημένη σταθερότητα και αντοχή αλλά και αυξημένες δυνατότητες να αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου. Τα ξύλινα κτίρια, μέσω της αισθητικής και της άνεσής τους, τείνουν επίσης να είναι πολύτιμα και να εκτιμώνται από τους ανθρώπους που ζουν σε αυτά, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο κατεδάφισης λόγω αλλαγής γούστου.