Τι μέλλει γενέσθαι για την βιομηχανία ξυλείας της Ρωσίας;

 

Τι μέλλει γενέσθαι για την βιομηχανία ξυλείας της Ρωσίας;

Για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ρώσικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν συνεχώς τη πτώση που εμφανίζει η οικονομία της χώρας, τη μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αλλά και τη μείωση στο ρυθμό αύξησης της παραγωγής.

 

Όλοι αναρωτιούνται «τις πταίει» και υπάρχει τέτοια πτωτική τάση στην ρώσικη οικονομία. Τα διαθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρωσία ή έχουν συντελέσει σημαντικό ρόλο οι οικονομικές κυρώσεις που αντιμετώπισε η Ρωσία για το ζήτημα της Ουκρανίας; Πως όλοι αυτοί οι οικονομικοί παράγοντες επηρεάζουν τη βιομηχανία ξυλείας της χώρας;

 

Η οικονομική κρίση φρενάρει κάθε είδους ανάπτυξη

Τα οικονομικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν πως η μείωση του ΑΕΠ της Ρωσίας είναι ήσσονος σημασίας. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την βιομηχανία ξυλείας, η οποία φαίνεται ότι έχει αρχίσει και αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Σύμφωνα με τις έρευνες του επιχειρηματικού κλάδου, η εγχώρια ζήτηση για τα προϊόντα ξυλείας έχει μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια κατά 20-50%. Αντίστοιχη μείωση εμφανίστηκε και στα έσοδα, κάτι που επιφέρει «πόλεμο τιμών», αναζήτηση νέων τρόπων πωλήσεων, αλλά και μια γενικότερη ελαχιστοποίηση του κόστους από τη σκοπιά των επιχειρήσεων. Ας εξετάσουμε τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την εν λόγω πτώση στη βιομηχανία ξυλείας.

 

Συρρίκνωση της εσωτερικής αγοράς

Η μείωση της πραγματικής ζήτησης επιφέρει και την αντίστοιχη συρρίκνωση της συγκεκριμένης αγοράς, η οποία παρατηρείται τα τελευταία δυο χρόνια, με την απαρχή της να σημειώνεται το 2013 και να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014. Πτώση που παρατηρείται εντόνως τόσο στην αγορά του επίπλου, όσο και στις κατασκευές με ξύλο, τομείς που είναι σε άμεση συνάρτηση με το ρυθμό ανάπτυξης ανέγερσης νέων οικοδομών. Τη στιγμή που ο ρυθμός της οικοδομής πέφτει, αντίστοιχα πτωτικές είναι και οι προαναφερθείσες αγορές, ενώ πτωτική είναι τόσο η ζήτηση σκληρής ξυλείας, όσο και αυτή της μελαμίνης.

Αυτό που αναφέρουν οι μεσίτες είναι πως η αγορά κατοικίας το 2014 έφτασε στα ανώτερα επίπεδα του 2012, αλλά εκτιμούν πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μειωθεί. Οι λόγοι της μείωσης είναι ξεκάθαροι: Μικρή αγοραστική ζήτηση, υψηλά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια (τα οποία δίνονται με φειδώ από τις τράπεζες ελεώ οικονομικής κρίσης), αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

 

Μείωση των εξαγωγών       

Ως γνωστόν οι εξαγωγές βοηθούν την απορρόφηση των προϊόντων που δεν έχουν ζήτηση στην εγχώρια αγορά. Αυτό θα ίσχυε αν η παγκόσμια αγορά έδειχνε αυξητικές τάσεις, τις οποίες όμως δεν τις δείχνει. Στην εξίσωση πρέπει να βάλουμε και τον παράγοντα πως τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλά κι εκείνες της Αμερικής και του Καναδά, έχουν δικά τους προϊόντα και σε χαμηλότερη μάλιστα τιμή. Κι όπως σημειώνουν μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες της Ρωσίας η μείωση της ζήτησης έχει επιφέρει και αντίστοιχη μείωση των τιμών. Κι ως εκ τούτου οι όποιες εξαγωγές πραγματοποιούνται δεν φέρνουν τα αναμενόμενα.

Παρόλα αυτά η τρέχουσα μακροοικονομική κατάσταση σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του ευρώ και του δολαρίου φαίνεται πως θα βοηθήσουν στην αύξηση των εξαγωγών. Κάτι που θέλουν να εκμεταλλευτούν και οι εξαγωγείς στέλνοντας προϊόντα που εξακολουθούν να εμφανίζουν ζήτηση, όπως αυτές της Σαουδικής Αραβίας, της Ινδίας και της Κίνας, αγορές που εμφανίζουν ένα σταθερό ρυθμό ανάπτυξης.

 

Μείωση της πίστωσης, αύξηση των επιτοκίων

Αυτό που έχει επηρεάσει αρκετά τη βιομηχανία ξυλείας της Ρωσίας είναι η μείωση της παρεχόμενης πίστωσης προς τις επιχειρήσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση του επιτοκίου δανεισμού το οποίο έχει αυξηθεί από 0,25 έως και 8,25 % σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτά τα υψηλά επιτόκια έχουν επηρεάσει κατά πολύ τις επιχειρήσεις με μικρή κερδοφορία, ενώ η μείωση των πιστώσεων από τον τραπεζικό κλάδο δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα ρευστότητας. Ένας φαύλος κύκλος που δεν πρόκεται να κλείσει ποτέ αν συνεχιστεί το συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο.

 

Μείωση των επενδύσεων

Αυτό που παρατηρείται είναι πως το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έντονη αύξηση στην εκροή κεφαλαίων, κάτι που έχει ξεκινήσει ήδη από το 2013. Μάλιστα η Παγκόσμια Τράπεζα, αναφέρει πως η εκροή των κεφαλαίων το 2014 έφτασε στο ιλιγγιώδες ποσό των 120 δις δολαρίων. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους η έντονη αυτή εκροή εξηγείται τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά, ειδικά μετά τα γεγονότα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, μπορεί αυτή η αύξηση στην εκροή των κεφαλαίων να μην συνδέεται άμεσα με την πραγματική οικονομία της χώρας, παρόλα αυτά δείχνει πως το πρόβλημα υπάρχει και είναι έντονο. Προβλήματα μεν διαφορετικής φύσεως, αλλά ικανά για να αποτρέψουν τον υποψήφιο επενδυτή. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και στην πράξη, μιας και η απροθυμία των μεγαλοεπενδυτών είναι μεγάλη «τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν καλύτερες μέρες».

 

Η κρίση μπορεί να λειτουργήσει ως ευκαιρία

Το να ψάχνει κανείς να βρει την ευκαιρία εντός της κρίσης είναι κάτι δύσκολο. Ωστόσο το σύνολο της βιομηχανίας ξυλείας αναμένει να υπάρξουν αλλαγές στα μέχρι τώρα δεδομένα.Αλλαγές που κάθε εταιρεία θα χειριστεί διαφορετικά σύμφωνα με το δικό της συμφέρον. Βέβαια η κρίση επηρεάζει λιγότερο τις οικονομικά εύρωστες επιχειρήσεις και θίγει περισσότερο τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε αυτό που συμφωνούν οι περισσότεροι είναι πως η ύφεση θα συνεχιστεί για την αγορά της Ρωσίας και τα επόμενα 2 με 3 χρόνια μέχρι η οικονομία να προσαρμοστεί στην νέα οικονομική πραγματικότητα, όπου η ζήτηση και η προσφορά θα ισοσκελιστούν, ενώ δεν αναμένεται να υπάρχει εκρηκτική ανάπτυξη. Σημαντικοί οικονομικοί κύκλοι επισημαίνουν πως οι προοπτικές της ρώσικης οικονομίας είναι σε άμεση συνάρτηση με την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Ηευημερία της Ρωσίας εξαρτάται από την τιμή του «μαύρου χρυσού». Αν η τιμή του εξακολουθήσει να είναι πτωτική, τότε η έξοδος από την κρίση θα είναι μια χρονοβόρα και επώδυνη διαδικασία.