Η μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή στον κόσμο

Για να μειώσουν στο μισό τις εκπομπές άνθρακα της Σουηδίας που προκαλούνται από τις δασικές βιομηχανίες, η Anders Berensson Architects έχει προτείνει την κατασκευή της μεγαλύτερης ξύλινης κατασκευής στον κόσμο με τίτλο Bank of Norrland. Ο σχεδιασμός αποσκοπεί στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και παραγωγής ξύλου αξίας ενός έτους, διασφαλίζοντας τη συνέχεια των σουηδικών κατασκευαστικών και μεταποιητικών βιομηχανιών ανεξαρτήτως καιρού και κατανάλωσης.

Αντί να καίγεται ξυλεία για χαρτί ή καύσιμα όπως συμβαίνει σήμερα, η δομή θα βοηθήσει στην αποθήκευση του ξύλου για μελλοντική χρήση. Αυτή η διαδικασία εμποδίζει την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η Σουηδία βρίσκεται σε συνεχή διαδικασία μείωσης της κατανάλωσης προϊόντων με βάση το πετρέλαιο με στόχο να γίνει μια κλιματικά ουδέτερη χώρα. Για να συνεχίσει το σχέδιό της, η χώρα πρέπει σύντομα να βρει λύσεις στη δασική της βιομηχανία και να εξετάσει πώς και γιατί οι πολίτες συλλέγουν ξύλο.

Η Bank of Norrland έχει αναπτυχθεί για την έκθεση «Architectures of Transition» στο Bildmuseet στην Ούμεα, μια εκδήλωση ανοιχτή για τους επισκέπτες μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Το έργο είναι μια εννοιολογική πρόταση και δεν θα υλοποιηθεί στο εγγύς μέλλον.