Εντυπωσιακή βίλα στα Λιβάδια Χανίων από τoυς Paly Architects

“Απλωμένη” πάνω σε βράχο, προσαρμοσμένη στο τοπίο και χτισμένη με φυσικά υλικά, αυτή η βίλα έχει επιμήκη μορφή, είναι προστατευμένη από το βορρά  και έχει θέα στη θάλασσα στο νότο.
Πρόκειται για εξοχική κατοικία στα Λιβάδια του νομού Χανίων, στην Κρήτη και φέρει την υπογραφή των Paly Architects!

Το οικόπεδο βρίσκεται στο ακρωτήριο Κουτουλάς, σε βραχώδες έδαφος και άγριο τοπίο. Η βίλα αποτελείται ουσιαστικά από δύο κτίσματα: το ένα με το σαλόνι, την κουζίνα, την τραπεζαρία και το άλλο με τα υπνοδωμάτια. Αυτοί οι δύο χώροι συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός προστατευόμενου ημιυπαίθριου καθιστικού.

Το στοιχείο του νερού απλώνεται μπροστά από όλους τους κύριους χώρους της βίλας χάρη στην μεγάλη πισίνα ενώ η σύνθεση ολοκληρώνεται με πέργκολες και ρολά από μέταλλο και ξύλο. Είναι χτισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει πλήρη ιδιωτικότητα ενώ παρέχει σκίαση και προστασία από τον ήλιο και τον άνεμο χωρίς να επηρεάζει την θέα. Επιπλέον κάθε δωμάτιο έχει το δικό του μπάνιο.

Τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό δάπεδο είναι από πλακάκια μεγάλου μεγέθους με πέτρινη υφή και γήινο χρώμα. Οι επίπεδες στέγες είναι από εμφανές σκυρόδεμα και το υπόλοιπο εξωτερικό δάπεδο από τοπική πέτρα. Οι πέργκολες είναι κατασκευασμένες από μέταλλο στο χρώμα της σκουριάς. Όλες οι εξωτερικές επιφάνειες είναι φτιαγμένες από κονίαμα. Τα υλικά επιλέχθηκαν για την αντοχή στις καιρικές συνθήκες της περιοχής και δεν απαιτούν ειδική συντήρηση και είναι ανθεκτικά στις τοπικές καιρικές συνθήκες.

Η πρόκληση ήταν η προσαρμογή του κτιρίου στο περιβάλλον, με έναν μη προκλητικό τρόπο και τη μικρότερη δυνατή «πληγή» στο βουνό.