Τα καμπυλωτά σχήματα εξίταραν πάντα τη φαντασία των αρχιτεκτόνων για να αναδείξουν την ομορφιά, τη ρευστότητα, το δυναμισμό και την πολυπλοκότητα της φύσης. Ωστόσο, η αναπαραγωγή αυτών των σχημάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Από τη δισδιάστατη ή τρισδιάστατη αναπαράστασή τους έως την εκτέλεσή τους στο τελικό τους υλικό, αυτό ενέχει μια τεράστια δυσκολία, η οποία απαιτεί τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και μεγάλη γνώση για την επίτευξη αποτελεσμάτων. Η σκέψη νέων τρόπων παραγωγής βιολογικών σχημάτων από φυσικά υλικά είναι ακόμη πιο περίπλοκη.
Εκτός από αυτό, η εργασία με ένα φυσικό υλικό όπως το ξύλο φέρει τη δική του σειρά ιδιοτήτων. Παράγοντες όπως το είδος του ξύλου, πού αναπτύχθηκε το δέντρο, τι κλίμα αντιμετώπισε, πότε κόπηκε, πώς τεμαχίστηκε ή ξηράνθηκε, είναι μερικές μόνο από τις μεταβλητές που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Αλλά είναι δύσκολο για άλλα υλικά να συγκριθούν με την ομορφιά και τη ζεστασιά που φέρνουν οι ξύλινες επιφάνειες στο δομημένο περιβάλλον. Εάν χρησιμοποιούνται οι κατάλληλες διαδικασίες, το ξύλο μπορεί να είναι καμπύλο και να παραμείνει στο επιθυμητό σχήμα – και για αυτό, υπάρχει μια σειρά από γνωστές τεχνικές που η Αυστραλιανή εταιρεία, Sculptform, τελειοποίησε.
Η Sculptform ειδικεύεται στην ανάπτυξη καμπυλωμένων ξύλινων σανίδων Click-on για τοίχους και οροφές, επιτρέποντας στους αρχιτέκτονες και τους κατασκευαστές να δημιουργήσουν οικοδομήσιμες και προσιτές λύσεις για τις καμπύλες ιδέες τους. Όταν εργάζεστε με καμπύλα κομμάτια ξυλείας σε εμπορική κλίμακα, οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη ανάλογα με την επιδιωκόμενη εφαρμογή είναι είδη ξύλου και πυκνότητα, η επιθυμητή ακτίνα καμπύλης και ποια εύκολη και διαισθητική μέθοδος στερέωσης πρέπει να χρησιμοποιείται για την κατασκευή.
Χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι για τη δημιουργία των οργανικών σχημάτων:
Κάμψη ατμού: Όταν θερμαίνεται με ατμό, το ξύλο αποκτά ελαφρά ποιότητα και παραμένει στο επιθυμητό σχήμα μετά την ψύξη.
Kerfing: αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την κοπή μικρών εγκοπών στο πίσω μέρος μιας ξύλινης σανίδας για να επιτρέψει στο ξύλο να καμπυλωθεί γύρω από μια υποδομή. Αυτά τα κομμάτια διατίθενται προ-διάτρητα επί τόπου σε ίσια αλλά ευέλικτα μήκη και είναι κατάλληλα για προστατευμένους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Ένα εντυπωσιακό case study είναι ο σχεδιασμός του Melbourne Design Studio της Sculptform, σχεδιασμένος από την Woods Bagot. Είναι μια περίπλοκη πρόκληση για το σχεδιασμό ενός χώρου για ένα εμπορικό σήμα – είτε πρόκειται για ένα γραφείο είτε για ένα κατάστημα – και είναι σημαντικό ο αρχιτέκτονας να έχει καλή κατανόηση της εταιρείας, των απαιτήσεων, των προϊόντων και της αισθητικής της. Ο Bruno Mendes, διευθυντής της Woods Bagot, επισημαίνει ότι “Η φιλοδοξία ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος για να βυθιστείτε στα προϊόντα και το ήθος της Sculptform, παρουσιάζοντας τη χειροποίητη φιλοσοφία της εταιρείας. Σε φόρμα, η αρχιτεκτονική του στούντιο οδηγεί τους επισκέπτες σε ένα φυσικό ταξίδι μέσω των διαδικασιών της Sculptform – παρουσιάζοντας τον πλήρως ορατό χώρο εργαστηρίου, το Co-lab, που βρίσκεται στην καρδιά του σχεδιασμού. Φιλοξενώντας ομάδες πολλών διαφορετικών μεγεθών, είναι ένας χώρος για να φιλοξενήσει τη σχεδιαστική κοινότητα της Μελβούρνης μέσω ολοκληρωμένων χωρικών χαρακτηριστικών, όπως το καθιστικό της αίθουσας και η κρυφή οθόνη”.