Ο ψηλότερος ξύλινος πύργος της Γερμανίας

Το Βερολίνο έχει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα έργα και πρωτοβουλίες κοινωνικής στέγασης στον κόσμο, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει την ανάπτυξη των  baugruppen και των συνεταιρισμών, ακόμη και να αγοράζει κτίρια. O νόμος, μάλιστα, προβλέπει πως άν κάποιος θέλει  να χτίσει ψηλότερα από τα γύρω κτίρια, τότε πρέπει να υπάρχει κοινωνικό όφελος. Τα πολυώροφα έργα ύψους άνω των 60 μέτρων πρέπει να συμβάλλουν σε ζωτικές αστικές γειτονιές δημιουργώντας ένα λειτουργικό μείγμα κατάλληλο για την τοποθεσία.

Κι αυτό μπορεί να είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα για το WoHo, ένα πύργο 98 μέτρων που χτίζεται στο Friedrichshain-Kreuzberg του Βερολίνου. Η νορβηγική εταιρεία Mad Αrkitekter κέρδισε έναν διαγωνισμό για το σχεδιασμό του κτηρίου 29 ορόφων. Ο διευθύνων σύμβουλος και μέλος της κριτικής επιτροπής Thomas Bestgen σημείωσε:

«Με εντυπωσίασε πολύ η αφοσιωμένη, ακόμη και παθιασμένη, συζήτηση για τα μεμονωμένα σχέδια. Έπρεπε να αντέξουν πολλές πτυχές, συμπεριλαμβανομένου, πάνω απ ‘όλα, του προγραμματισμού «μικτής πόλης» και «μείγματος Kreuzberg», της ενσωμάτωσης στο αστικό περιβάλλον, των ξύλινων κατασκευών, των διαχωριστικών περιοχών και της σκοπιμότητας. Τώρα έχουμε ένα ισχυρό αποτέλεσμα που αντικατοπτρίζει τη στάση μας απέναντι στο κοινωνικό μείγμα, τον προσανατολισμό προς το κοινό καλό και τη βιωσιμότητα ».

Το concept του κτηρίου αυτού είναι ιδιαίτερα ποικιλόμορφο. Το ισόγειο έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τοπικούς αρτοποιούς, καφετέριες, νυχτερινά μαγαζιά και εργαστήρια. Υπάρχουν κέντρα φύλαξης παιδιών, κέντρα φροντίδας μετά το σχολείο και εγκαταστάσεις για νέους. Ένα πράγμα που δεν έχει είναι πολύς χώρος στάθμευσης. Αντ ‘αυτού, έχει περισσότερο χώρο για άλλες μορφές κίνησης όπως ποδήλατα και ποδήλατα φορτίου.

Από τα 18.000 τ.μ.  , το 15% έχει προγραμματιστεί για την κοινωνική υποδομή, το 25% για εμπορικές εγκαταστάσεις και το 60% για διαβίωση. Το ένα τρίτο από αυτό χωρίζεται σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, προσιτά συνεργατικά διαμερίσματα και συγκυριαρχίες, συμπεριλαμβανομένων μορφών διαβίωσης για κοινωνικές οργανώσεις, όπως η υποβοηθούμενη διαβίωση για νέους και άτομα με άνοια, αλλά και φοιτητικά στούντιο και τα λεγόμενα “δωμάτια τζόκερ” για βραχυπρόθεσμες πρόσθετες απαιτήσεις χώρου