11 κτίρια μαζικής ξυλείας που αλλάζουν τα δεδομένα

Είναι το ξύλο το υλικό της νέας εποχής στην κατασκευή κτιρίων; Έντεκα φιλόδοξα αρχιτεκτονικά γραφεία φαίνεται πώς συμφωνούν.

Τα προϊόντα μαζικής ξυλείας, όπως η διασταυρούμενη ξυλεία (CLT) και η κολλημένη πλαστικοποιημένη ξυλεία (glulam), γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στην αρχιτεκτονική, καθώς μπορούν να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε κοινά υλικά, όπως χάλυβας και σκυρόδεμα.

Βοηθούν επίσης να προσδώσουν μια φυσική αισθητική στα κτίρια, υποστηρίζοντας τις αρχές της βιοφιλίας που ενισχύει την ευεξία των κατοίκων.

Αυτά είναι τα 11 κτίρια από μαζική ξυλεία που έρχονται φέρνοντας μαζί τους μία νέα εποχή.

 

 Eco Park

Το Eco Park της Zaha Hadid Architects πρόκειται να γίνει το πρώτο γήπεδο ποδοσφαίρου από ξύλο στον κόσμο. Θα κατασκευαστεί στην Αγγλία ως έδρα του ποδοσφαιρικού συλλόγου Forest Green Rovers.

Σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο, θα έχει χορητικότητα 5.000 θέσεων θα κατασκευαστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από ξύλο – συμπεριλαμβανομένης της οροφής, της δομής και της επένδυσης.

Αναμένεται επίσης να τροφοδοτείται από βιώσιμες πηγές ενέργειας, αντανακλώντας τις αξίες της ομάδας, την οποία η FIFA ανακήρυξε την πιο πράσινη ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο.

Rocket & Tigerli

Στην Ελβετία, το ψηλότερο ξύλινο κτίριο στον κόσμο, σχεδιασμένο από τον Schmidt Hammer Lassen, βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό ανάπτυξη. Ο πύργος ύψους 100 μέτρων θα έχει πυρήνα και δομή ξυλείας.

Προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το 2026, θα ντυθεί με τερακότα και θα τοποθετηθεί δίπλα σε άλλα τρία κτίρια. Μαζί, θα σχηματίσουν ένα συγκρότημα που θα περιέχει τα πάντα, από κατοικίες μέχρι καταστήματα.

World of Volvo

Το κτίριο θα στεγάσει ένα κέντρο εμπειρία ενώ θα είναι και μέρος συνάντησης για την αυτοκινητοβιομηχανία Volvo στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Οι δομικοί του κίονες και οι δοκοί θα κατασκευαστούν όλα από glulam ενώ οι πλάκες δαπέδου θα κατασκευαστούν από CLT.

Σύμφωνα με το στούντιο Henning Larsen Architects, το έργο ευελπιστεί να «θέσει ένα νέο πρότυπο για τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ξυλεία στην αρχιτεκτονική».

Timber House

Το Timber House της Adjaye Associates αναμένεται να γίνει μια από τις μεγαλύτερες οικιστικές κατασκευές μαζικής ξυλείας στον Καναδά.

Μόλις ολοκληρωθεί, θα συνδυάσει οικονομικά προσιτές κατοικίες με κατοικίες για ηλικιωμένους, που θα περικλείονται από μια χαρακτηριστική δικτυωτή πρόσοψη με φυτεμένα μπαλκόνια.

Ο σχεδιασμός αποτελεί μέρος της ευρύτερης ανάπτυξης Quayside στο Τορόντο, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης κτίρια των Alison Brooks Architects και Henning Larsen Architects και στοχεύει να γίνει «η πρώτη πλήρως ηλεκτρική κοινότητα, μηδενικού άνθρακα σε αυτή την κλίμακα».

Dock A

Ξυλεία προερχόμενη από την Ελβετία θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του Dock A, του τερματικού σταθμού μαζικής ξυλείας που αναπτύσσουν οι BIG και HOK για το αεροδρόμιο της Ζυρίχης.

Η κύρια δομή του θα αποτελείται από ξύλινες στήλες σε σχήμα V, δίνοντας στο κτίριο μια παλέτα φυσικών υλικών που ανταποκρίνεται στη μακρόχρονη παράδοση της κατασκευής ξύλου στη χώρα.

«Η οπτικά ήρεμη παλέτα υλικών, το φυσικό φως και η βιοφιλία βοηθούν στον επαναπροσδιορισμό των προσδοκιών των επιβατών για την τυπική εμπειρία αεροδρομίου», δήλωσε ο Martin Voelkle της BIG.

Αίθουσα Διαλέξεων του Πανεπιστημίου Tilburg

Η δημιουργία ενός κτιρίου που εξαλείφει τα απόβλητα και τη ρύπανση είναι ο στόχος της αίθουσας διαλέξεων του Πανεπιστημίου Tilburg, την οποία σχεδιάζει η Powerhouse Company στην Ολλανδία.

Το κτίριο θα κατασκευαστεί με αποσυναρμολογούμενα και ανακυκλώσιμα εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων δομικών δοκών από ξύλο ίσο με 4,6 χλμ. και κρεμαστά πάνελ πρόσοψης από ασβεστόλιθο.

Living Landscape

Προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το 2026, το Living Landscape είναι ένα κτίριο μικτής χρήσης που έχει σχεδιαστεί για να μεταμορφώσει έναν χώρο υγειονομικής ταφής στο Ρέικιαβικ.

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες Jakob+MacFarlane και T.ark, θα γίνει το «μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο στην Ισλανδία» μετά την ολοκλήρωσή του, χάρη στη δομή του από CLT.

Το στούντιο στοχεύει επίσης το κτίριο να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα κατά τη διάρκεια της ζωής του, οι οποίες θα επιτευχθούν εν μέρει μέσω της χρήσης ξυλείας αλλά και μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Κεντρικός Σταθμός Μετρό της Νάπολης

Μεγάλα, κυματιστά τμήματα glulam χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του γλυπτού Κεντρικού Σταθμού του Μετρό της Νάπολης, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή στην Ιταλία.

Το στούντιο EMBT της Βαρκελώνης είπε ότι η χρήση ξύλου έχει σκοπό να «εισαγάγει ένα κομμάτι της φύσης» στο Centro Direzionale, τη γύρω περιοχή της δεκαετίας του 1970 που σχεδιάστηκε από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kenzo Tange.

Homerton College

Ένα ακόμα εκπαιδευτικό κτίριο μας φέρνει ο φοιτητικός κόμβος που σχεδιάστηκε από την Alison Brooks Architects για το Πανεπιστήμιο του Cambridge. H δομή του θα αποτελείται από CLT και glulam, η οποία θα κρύβεται εξωτερικά με επένδυση χαλκού.

Το στούντιο δηλώνει ότι ο δεσμευμένος άνθρακας της ξυλείας θα αντισταθμίσει περισσότερο τις εκπομπές άνθρακα που παράγονται από εγκαταστάσεις κτιριακών υπηρεσιών και τις μη ελεγχόμενες εκπομπές άνθρακα από την καθημερινή χρήση του κτιρίου.

Dock Mill

Ένα από τα πιο ασυνήθιστα έργα στον κατάλογο είναι μια επέκταση μαζικής ξυλείας σε έναν υπάρχοντα μύλο στο Δουβλίνο, ο οποίος θα είναι ένα από τα ψηλότερα κτίρια ξυλείας στην Ευρώπη όταν ολοκληρωθεί.

Με το όνομα Dock Mill, το έργο της Urban Agency θα χρησιμοποιήσει CLT για να διευκολύνει και να επιταχύνει την κατασκευή στην τοποθεσία δίπλα στο νερό. Μια διπλή γυάλινη πρόσοψη θα τυλίξει την ξύλινη δομή της νέας επέκτασης.

Pirelli 39

Στο Μιλάνο, ένας πύργος με δομή από μαζική ξυλεία πρόκειται να κατασκευαστεί δίπλα στον ουρανοξύστη γραφείων Pirellino της δεκαετίας του 1950.

Σχεδιασμένο από τους Diller Scofidio + Renfro και Stefano Boeri Architetti, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου έργου ανακαίνισης του υπάρχοντος κτιρίου που σχεδιάστηκε από το Gio Ponti, με το οποίο θα συνδεθεί με μια πολυώροφη γυάλινη γέφυρα.

Η ξύλινη δομή του θα συμπληρώνεται από 1.700 τ.μ. πράσινων τοίχων που θα αλλάζουν χρώμα με τις εποχές.