Αναπαράσταση της Μεγάλης Πυρκαγιάς του Λονδίνου

Μια τεράστια ξύλινη κατασκευή, στήθηκε στο Λονδίνο με σκοπό να… καεί, στα πλαίσια της αναπαράστασης της Μεγάλης Πυρκαγιάς του Λονδίνου που έγινε το 1666.

Η αναπαράσταση έγινε στα πλαίσια του εορτασμού της 350ης επετείου από το δυσάρεστο αυτό γεγονός. Δυο μεγάλες εταιρείες (η MBM Forest Products και η Falcon Panel Products) προμήθευσαν την απαιτούμενη ξυλεία για την ανέγερση της κατασκευής.

Το σχεδιασμό και την κατασκευή επιμελήθηκε η εταιρεία Artichoke σε συνεργασία με τον Αμερικανό καλλιτέχνη David Best. Ο Best δημιούργησε μια ξύλινη κατασκευή, η οποία αναπαριστούσε την πόλη του Λονδίνου του 17ου αιώνα. Η κατασκευή τοποθετήθηκε πάνω σε μια ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα στο ποταμό Τάμεση και στη συνέχεια τυλίχθηκε στις φλόγες. Το event πραγματοποιήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο, μιας και ήταν οι ημερομηνίες που η μεγάλη αυτή πυρκαγιά έκαιγε τη μεσαιωνική πόλη του Λονδίνου.

Η MBM Forest Products προμήθευσε τους κατασκευαστές με 70 κυβικά μέτρα ξυλείας, ενώ η Falcon Panel Products προμήθευσε σεβαστές ποσότητες κοντραπλακέ, ενώ η εφαρμογή CNC ήταν επιβεβλημένη ώστε να αποτυπωθούν οι λεπτομέρειες των κτιρίων εκείνης της εποχής. Το project ήταν αρκετά απαιτητικό, όπου και συμμετείχαν αρκετοί νέοι σε ηλικία κάτοικοι του Λονδίνου για όσους μήνες απαιτήθηκαν για την υλοποίηση του.

Για την ιστορία η Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου ξεκίνησε το καταστροφικό της έργο στις 2 Σεπτεμβρίου και σταμάτησε στις 5 Σεπτεμβρίου. Όλες αυτές τις μέρες κατέστρεψε τη μεσαιωνική πόλη του Λονδίνου, με τη φωτιά όμως να μην φτάνει στην αριστοκρατική πόλη του Westminster. Σύμφωνα με υπολογισμούς η Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου έκαψε περισσότερα από 13.200 σπίτια, 87 εκκλησίες, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, αλλά και τα περισσότερα δημόσια κτίρια.