Μεγάλη επιτυχία για την Furnex 2017

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2017, διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία η έκθεση Furnex, στο διεθνές συνεδριακό κέντρο του Καΐρου! Την  επιτυχημένη διοργάνωση επιμελήθηκε η Expolink, με συνεργασία από την εθνική ένωση Υπηρεσιών Εκθέσεων και Συνεδρίων και με το Συμβούλιο Εξαγωγών. Τον όλο σχεδιασμό είχε αναλάβει ο διεθνούς φήμης σχεδιαστής Julio Capillini. 

Η έκθεση Furnex είναι μια από τις μεγαλύτερες που γίνονται στην Αίγυπτο εδώ κι αρκετά χρόνια και είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Μέση Ανατολή, κι έτσι για ακόμα μια φορά μεγάλες εταιρείες του κλάδου την τίμησαν με την παρουσία τους.

Εξέχουσες συμμετοχές με πάνω από 200 εταιρείες

Ενδεικτικό της σημαντικότητας της έκθεσης Furnex ήταν το γεγονός πως συμμετείχαν πάνω από 200 εταιρείες, με όλη τη γκάμα των προϊόντων τους σε πλήρη παράταξη. Υπήρχαν εκθέτες τόσο από την αγορά της Αιγύπτου, όσο και  από διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της έκθεσης περισσότεροι από 80.000 επισκέπτες έδωσαν το παρόν στην Furnex. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε όμως πως υπήρχαν και επιπλέον 1000 επισκέπτες, έπειτα από επίσημη πρόσκληση που είχαν αποστείλει οι διοργανωτές, οι οποίοι κάλυπταν τα έξοδα μετάβασης και διαμονής!

Πρόσφορο έδαφος για συμφωνίες

Σύμφωνα με τον κ. Dryas, πρόεδρο του συμβουλίου εξαγωγών επίπλου, 25 χώρες και 250 διεθνείς εισαγωγείς επισκέφθηκαν την Furnex, όπου και υπογράφηκαν 25 διεθνείς συμφωνίες μεταξύ μεγάλων εταιρειών του κλάδου. Σύμφωνα μάλιστα με τους ιθύνοντες το νούμερο των συμφωνιών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Επί του θέματος όμως τοποθετήθηκε κι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κατασκευαστών επίπλων, Ahmed Helmy, ο οποίος δήλωσε πως οι συνολικές εξαγωγές επίπλων το 2016 άγγιξαν τα 370 εκατομμύρια δολάρια. Κατά τον κ. Helmy το νούμερο αυτό είναι μικρό και οφείλεται κατά πολύ στην αποσταθεροποίηση της αγοράς, η οποία προήλθε από την ισοτιμία του δολαρίου, η οποία έφερε και αύξηση των τιμών. Ο κ. Helmy, δήλωσε επίσης πως η Αιγυπτιακή αγορά εκπροσωπείται πολύ καλά, όπου πάνω από το 95% των εκθετών της Furnex είναι ντόπιες εταιρείες, όπου το 5% εξ αυτών είναι αφιερωμένες στις εισαγωγές προϊόντων. 

Τα μελλοντικά project θα στηρίξουν τον τομέα επίπλου

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η εξαγωγική αξία του κλάδου, σημείωσε μια ελαφριά κάμψη, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται κατά πολύ στην πτώση των τιμών του πετρελαίου.  Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, είναι πως τα μελλοντικά project που αναμένεται να λάβουν σάρκα και οστά τα προσεχή χρόνια, είναι ικανά να στηρίξουν το κλάδο του επίπλου για τα επόμενα δυο έτη. Επιπρόσθετα, νέες εκθέσεις ήδη έχουν ξεκινήσει στην Αφρική, ενώ υπάρχει και συγκεκριμένη στρατηγική, ώστε το Αιγυπτιακό έπιπλο να εισέλθει και στην αγορά της Ρωσίας. 

Επένδυση στις νέες ιδέες

Για ακόμα μια φορά η Furnex συνοδεύτηκε κι από ένα μοναδικό show για νέους σχεδιαστές, με το όνομα Design Hub. Μέσω του Design Hub, θα έχουν την ευκαιρία τους οι νέοι και καινοτόμοι σχεδιαστές να δείξουν τις νέες ιδέες τους και τα project τους. Όμως και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις, μέσω των σεμιναρίων και των συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με την έκθεση. 

Στόχος τα 450 εκατ. δολάρια για τις εξαγωγές έως τα τέλη του 2017!

Ο κ. Helmy πρόσθεσε ότι αποσκοπεί σε μια ετήσια αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του τομέα με ποσοστό από 5 έως και 10%, κι έτσι ο κλάδος του ξύλου και του επίπλου είναι ο τρίτος σε δυναμική στην Αίγυπτο, όπου απασχολεί στο σύνολο περισσότερο από ένα εκατ. εργαζομένους. Επίσης ο κ. Helmy αποκάλυψε πως η συμβουλευτική εταιρεία McCurry έχει αναλάβει όλο τον επενδυτικό σχεδιασμό και την στρατηγική για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. 

Οι αφρικανικές χώρες προέκταση της Αιγυπτιακής αγοράς

Η παραπάνω έκφραση ανήκει στον αντιπρόεδρο του επιμελητηρίου Sharif Abdel Hadi, όπου θεωρεί ότι οι αφρικανικές αγορές έχουν να εισπράξουν πολλά από τον Αιγυπτιακό κλάδο. Το επιμελητήριο έχει κάνει αρκετές επεκτατικές κινήσεις και με τη βοήθεια του συνδέσμου εξαγωγέων, έχοντας δημιουργήσει πολλές εκθέσεις και καταστήματα στην Ανατολική Αφρική. Αυτό όμως που είναι εκπληκτικό είναι το γεγονός πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επιδεικνύουν μεγάλη αδυναμία στο αρχαίο αιγυπτιακό σχέδιο, κάτι που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τους αιγύπτιους επαγγελματίες του κλάδου. Διόλου περίεργο λοιπόν το άνοιγμα νέων αγορών σε Ιταλία και Ρωσία αντίστοιχα!