Hyperion: Το «κάθετο κι ιδιαίτερο χωριό»!

Ένα ιδιαίτερο project ετοιμάζει ο γνωστός Βέλγος αρχιτέκτονας Vincent Callebaut, ο οποίος συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει με το ιδιαίτερο στιλ του!

Το νέο του δημιούργημα που του έχει δώσει το όνομα «Hyperion», αποτελείται από έξι συνδεδεμένα κτίρια μεταξύ τους, τα οποία διαθέτουν 36 ορόφους έκαστο. Το όνομα μόνο τυχαίο δεν είναι μιας και ο δημιουργός του project το βάφτισε έτσι επηρεαζόμενος από το υψηλότερο δέντρο στο κόσμο, την καλιφορνέζικη σεκόγια, το ύψος της οποίας μπορεί να φτάσει τα 115,5 μέτρα. Το Hyperion project δεν θα μείνει στα χαρτιά, μιας και αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του το 2022, κοντά στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Οι έξι πύργοι του Hyperion θα διαθέτουν μια μίξη από 1.000 κατοικίες, εστιατόρια, γραφεία, αλλά κι άλλους χώρους αναψυχής.

Με μεγάλη αντοχή στους σεισμούς!

Για την κατασκευή των πύργων, πέρα από την απαιτούμενη ξυλεία, θα υπάρχει σαφώς σκυρόδεμα και ενισχύσεις από χάλυβα, συμπεριλαμβανομένων των θεμελίων. Η απόφαση να γίνει εκτεταμένη χρήση ξύλου, πάρθηκε με γνώμονα τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, η οποία απαιτεί υλικά αντοχής, ανθεκτικά κι εύκαμπτα. Το laminate χρησιμοποιήθηκε, μιας και πρόκειται για ένα πρωταρχικό υλικό που επιτρέπει εκτεταμένη εφαρμογή σε κάθε είδους κατασκευή, όντας παράλληλα και φιλικό προς το περιβάλλον. Η διαδικασία παραγωγής του απαιτεί μικρά ποσά ενέργειας και κατ’ επέκταση χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Περίτεχνο και λειτουργικό design

Η κατασκευή του Hyperion έχει ως κύριο μέλημά της να προσφέρει λειτουργικούς κι όμορφους χώρους. Το ξύλο περιπλέκεται περίτεχνα με το μπετόν, δημιουργώντας μια στιβαρή κατασκευή, όπου κάθε δομικό ξύλινο στοιχείο των πύργων, είναι κατασκευασμένο από πολλαπλά πάνελ, όπου όλα ενώνονται μεταξύ τους με πείρους κι ανθεκτικά συγκολλητικά υλικά. Το 25% του σκελετού του Hyperion είναι κατασκευασμένο από αδρανή υλικά, ενώ το υπόλοιπο 75% αποτελείται από υλικά βιολογικής προέλευσης. Αυτή η μίξη προσφέρει αυξημένη μηχανική αντοχή (συμπεριλαμβανομένης και της αντοχής σε σεισμικής δονήσεις), αυξημένη αντίσταση στη φωτιά, καθώς και εξαιρετική θερμο-ηχομόνωση.

Πλήρης αυτονομία

Ο εμπνευστής του Hyperion ήθελε να κάνει το ένα βήμα παραπάνω, κάνοντας τη πολυτελή και ιδιαίτερη αυτή κατασκευή αυτόνομη, αλλά και τρομερά eco-friendly. Όλη η απαιτούμενη ενέργεια για το φωτισμό, το κλιματισμό και το ζεστό νερό, παράγεται από το Hyperion. Επιπλέον θα γίνεται ανακύκλωση όλων των οργανικών αποβλήτων, ενώ οι ανεμογεννήτριες στο έδαφος παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Ο σχεδιαστής αναφέρει ότι στους πύργους θα υπάρχει η δυνατότητα οι κάτοικοι να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά στα μπαλκόνια τους, αλλά και στις ταράτσες των πύργων, ενώ γενικότερα το πράσινο θα κυριαρχεί.