LIGNA 2023 | Αννόβερο 15-19 Μαΐου 2023

Η κορυφαία εμπορική έκθεση στον κόσμο για τη βιομηχανία ξυλουργικής και επεξεργασίας ξύλου διοργανώνεται παρουσιάζει όλη τη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών για την πρωτογενή και δευτερογενή βιομηχανία.

Πάνω από 105.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου και περισσότεροι από 1.100 εκθέτες: H  LIGNA 2023 (15-19 Μαΐου 2023) γιορτάζει την επιστροφή της με μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της βιομηχανίας ξυλουργικής και επεξεργασίας ξύλου. Παρά την τεταμένη παγκόσμια πολιτική κατάσταση, οι κρατήσεις επιβεβαιώνουν τη θέση της LIGNA ως κορυφαία εμπορική έκθεση του κλάδου στον κόσμο. Επαγγελματίες και φημισμένες εταιρείες από όλο τον κόσμο συναντιούνται για να παρουσιάσουν εργαλεία, μηχανήματα και εξοπλισμό, καθώς και έξυπνες λύσεις και νέες τεχνολογίες. Εκτός από εταιρείες από τη Γερμανία, εταιρείες από την Ιταλία, την Αυστρία, την Τουρκία, την Ισπανία, την Κίνα, τη Σουηδία, τη Σλοβενία, τη Δανία και την Ολλανδία αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό εκθετών. Στην πορεία της, η κορυφαία εμπορική έκθεση κατάφερε να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των εκθετών της: φέτος, περισσότεροι από 180 πρωτοεμφανιζόμενοι εκθέτες σκοπεύουν να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες για επιχειρηματική έναρξη και δικτύωση.

«Η LIGNA προσφέρει μια μοναδική επισκόπηση ολόκληρης της αλυσίδας της βιομηχανίας ξυλουργικής και επεξεργασίας ξύλου. Είναι η διεθνής έκθεση για καινοτομίες και η σκηνή για τις παγκόσμιες πρωτιές. Δεχόμαστε ένα κύμα ευφορίας από την κοινότητα από τότε που ξεκίνησε ο σχεδιασμός. Η βιομηχανία ανυπομονεί για την πρόσωπο με πρόσωπο εμπειρία στο Αννόβερο», δήλωσε ο Δρ. Jochen Köckler, Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Messe AG, τονίζοντας τη σημασία της εκδήλωσης και συμπλήρωσε: «Στη LIGNA 2023, οι επισκέπτες θα συναντήσουν εκθέτες από 44 χώρες. Εδώ καθορίζονται και συζητούνται οι τάσεις που διαμορφώνουν τη βιομηχανία και δείχνουν το δρόμο προς το μέλλον».

Η LIGNA εστιάζει στα θέματα που κινούν τη βιομηχανία

Η LIGNA 2023 θα ανταποκριθεί επίσης στο ρόλο της ως καθοδηγητής στην επιλογή καίριων ζητημάτων. Το θέμα της ψηφιοποίησης διαμορφώνει την ανάπτυξη του κλάδου και αποτελεί προϋπόθεση για παραγωγή που είναι τόσο αποδοτική ως προς τους πόρους όσο και ευέλικτη. Με τον τίτλο «Μετασχηματισμός Ξυλουργικής», η LIGNA εστιάζει όπως αρμόζει στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Οι εκθέτες θα δείξουν πόσο μακριά έχει ήδη φτάσει η δικτύωση μηχανών, εργαλείων, εξαρτημάτων και υλικών και θα παρουσιάσουν καινοτομίες στους τομείς της ρομποτικής, του αυτοματισμού και του λογισμικού. Οι πλατφόρμες Smart ή Connected Factory, Industry 4.0 ή Internet of Things και IoT θα συνεχίσουν να γίνονται απτές με συγκεκριμένα παραδείγματα.

Στο δρόμο προς μια οικονομία βασισμένη σε ανανεώσιμες πηγές, το ξύλο ως η σημαντικότερη ανανεώσιμη πρώτη ύλη αποτελεί κεντρικό θεμέλιο. Η βιοοικονομία με βάση το ξύλο θεωρείται καινοτόμος κινητήριος μοχλός τεχνολογίας. Οι όροι-πλαίσιο για την επέκταση της χρήσης ξύλου με αποδοτική χρήση πόρων αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και πυλώνες μιας κυκλικής βιοοικονομίας. Αυτή είναι μια εξέλιξη που δικαίως θα αποτελέσει το επίκεντρο της προσοχής στο LIGNA 2023. Θα εκτεθούν γραμμές ανάπτυξης της βιοοικονομίας με βάση το ξύλο και τεχνολογικές καινοτομίες για υπεύθυνη χρήση των φυσικών πόρων, καθώς και τεχνολογίες επεξεργασίας για τη διαμόρφωση χημικά χωνευμένων ινών ξύλου.

Το ξύλο αποκτά ολοένα και περισσότερη σημασία ως ανακυκλώσιμο δομικό υλικό στον κατασκευαστικό κλάδο. Το μερίδιο του συνολικού όγκου κατασκευής που αντιπροσωπεύουν τα αμιγώς ξύλινα κτίρια και οι μικτές κατασκευές ξυλείας αυξάνεται συνεχώς τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η LIGNA εστιάζει σε αυτήν την τάση του κλάδου με το θέμα: «Διαδικασίες Προκατασκευασμένων Κατασκευών: Επειδή η αυξανόμενη σημασία της κατασκευής ξυλείας οδηγεί επίσης σε νέες απαιτήσεις για τεχνολογία και εξοπλισμό».

Το LIGNA.Stage θα παρουσιάσει στο κοινό στην Αίθουσα 12 ένα ποικίλο πρόγραμμα φόρουμ με παρουσιάσεις προσανατολισμένες στη λύση και τον χρήστη και συζητήσεις σε πάνελ με βάση τα παραπάνω θέματα καθώς και τη στρατολόγηση και τη βιωσιμότητα. Για όσους δεν μπορούν να είναι παρόντες στο χώρο, οι ομιλίες θα είναι επίσης διαθέσιμες με live steaming και κατόπιν ζήτησης στον ιστότοπο του LIGNA.

Οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να περιηγηθούν στην έκθεση μέσω της υβριδικής μορφής. Σχηματίζοντας ομάδες έως 25 συμμετεχόντων, οι ενδιαφερόμενοι θα ξεναγηθούν σε επιλεγμένους εκθέτες όπου θα γίνουν αποκλειστικές παρουσιάσεις και ζωντανές επιδείξεις απευθείας στα περίπτερά τους. Όπως και το πρόγραμμα LIGNA.Stage, οι υβριδικές ξεναγήσεις θα είναι διαθέσιμες ζωντανά και κατ’ απαίτηση σε ροή στα Αγγλικά και Γερμανικά στον ιστότοπο του LIGNA.

«Με το streaming, θέλουμε να κάνουμε το LIGNA και τις σχετικές εξελίξεις του κλάδου προσβάσιμες σε όσους δεν μπορούν να βρίσκονται στον χώρο. Ανεξάρτητα από τοποθεσία και χρόνο, μπορούμε έτσι να επεκτείνουμε την απήχηση του LIGNA πολύ πέρα από την περίοδο της εκδήλωσης.», λέει η Stephanie Wagner, Project Manager της LIGNA.

LIGNA.Campus

Λόγω της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων και της ανησυχίας για τα νέα ταλέντα, η LIGNA παρέχει επίσης μια επισκόπηση των ευκαιριών έρευνας, εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας στη βιομηχανία ξυλουργικής και επεξεργασίας ξύλου. Το LIGNA.Campus παρέχει πληροφορίες για μαθήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης που προσφέρονται από πανεπιστήμια, τεχνικές σχολές και τεχνικές σχολές. Η διδασκαλία παρουσιάζει επίσης τρέχοντα ερευνητικά έργα.

LIGNA.Recruiting

Στο LIGNA.Recruiting, οι πιθανοί εργοδότες συναντούν το ενδιαφερόμενο εξειδικευμένο προσωπικό. Ένας ψηφιακός τοίχος εργασίας επιτρέπει στις εταιρείες – είτε εκθέτες είτε επισκέπτες – να δημοσιεύουν ελκυστικές προσφορές εργασίας. Αυτή η προσφορά δεν μπορεί μόνο να προβληθεί και να προσπελαστεί ψηφιακά στον χώρο προσλήψεων στο LIGNA, αλλά συμπληρώνεται από επιτόπιες ευκαιρίες για προσωπική αντιστοίχιση μεταξύ ανθρώπινου δυναμικού και ενδιαφερομένων από τις συμμετέχουσες εταιρείες.

Δύο εκθέσεις με ένα εισιτήριο

Οι επισκέπτες θα επωφεληθούν και φέτος από μια ειδική συνεργασία: είτε κατέχουν εισιτήριο τια την  Interzum (9-12 Μαΐου 2023, Κολωνία) είτε για την LIGNA (15-19 Μαΐου 2023, Ανόβερο) θα έχουν πρόσβαση και στις δύο εκθέσεις. Έτσι δίνεται στους επισκέπτες μια σφαιρική εικόνα των κλάδων της κατασκευής επίπλων και του εσωτερικού σχεδιασμού, καθώς και των βιομηχανιών ξυλουργικής και επεξεργασίας ξύλου.

Κύριος στόχος της LIGNA 2023

Η LIGNA καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα της βιομηχανίας ξυλουργικής και επεξεργασίας ξύλου και παρουσιάζεται σε συνολικά επτά τομείς προϊόντων:

  • Εργαλεία & Μηχανήματα για Προσαρμοσμένη & Μαζική Παραγωγή  (Halls 11–15, 27)
  • Τεχνολογία Επιφανειών (Halls 16, 17)
  • Παραγωγή πάνελ με βάση το ξύλο (Hall 26)
  • Τεχνολογία Πριονιστηρίου (Hall 25)
  • Ενέργεια από ξύλο (Halls 25, 26, open-air site)
  • Εξαρτήματα Μηχανών και Τεχνολογία Αυτοματισμού (Hall 16)
  • Μηχανήματα Δασοκομίας, Παραγωγής Στρογγυλής ξυλείας & Πριονιστή ξυλείας (open-air site, P32–35)