Ligna 2023

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης λειτουργίας της, από τις 15 έως τις 19 Μαΐου, η LIGNA 2023, η κορυφαία εμπορική έκθεση στον κόσμο για την επεξεργασία ξύλου παρουσίασε μια πληθώρα καινοτομιών, έμπνευσης και δικτύωσης. 1.300 εταιρείες από 50 διαφορετικές χώρες παρουσίασαν τις λύσεις τους για τη βιομηχανία ξύλου, τη βιομηχανία επίπλων, τα επαγγέλματα ξυλουργικής και τον πρωτογενή τομέα.

Το επίκεντρο ήταν οι δύο μεγάλες τάσεις της βιωσιμότητας και της ψηφιοποίησης. Η ανταπόκριση από τη Γερμανία και από όλο τον κόσμο ήταν αναλογικά υψηλή. 80.000 επισκέπτες από 160 χώρες επωφελήθηκαν από την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις έξυπνες μηχανές και τις διαδικασίες παραγωγής που εξοικονομούν πόρους.

Η προσμονή κατά την προετοιμασία της εμπορικής έκθεσης ήταν μεγάλη. Οι εκθέτες και οι επισκέπτες ήταν ενθουσιασμένοι που επιτέλους μπόρεσαν να συγκεντρωθούν ξανά από κοντά μετά από μια παύση τεσσάρων ετών και να δουν από πρώτο χέρι τη συγκεντρωμένη καινοτόμο δύναμη της βιομηχανίας ξυλουργικής και επεξεργασίας ξύλου. «H LIGNA 2023 ξεπέρασε τις υψηλές προσδοκίες τόσο των εκθετών μας όσο και των επισκεπτών μας, αποδεικνύοντας ότι τα μηχανήματα, ο εξοπλισμός και οι λύσεις που παρουσιάστηκαν στην έκθεση ανοίγουν το δρόμο για μια βιώσιμη και ψηφιοποιημένη βιομηχανία ξύλου, επίπλων και κατασκευών», δήλωσε ο Δρ Jochen Köckler , Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου εταιρειών Deutsche Messe. «Ένα εντυπωσιακό 60 % των επισκεπτών προέρχονταν από το εξωτερικό. Η LIGNA ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση της ως η κορυφαία έκθεση ξυλουργικής στον κόσμο».

«H LIGNA 2023 δεν ήταν μόνο μια πλατφόρμα για την παρουσίαση νέων τεχνολογιών, αλλά και ένας χώρος για μεταφορά γνώσης και δικτύωση», δήλωσε ο Δρ. Bernhard Dirr, Διευθύνων Σύμβουλος της VDMA Woodworking Machinery. «Η έκθεση έδειξε ότι η βιομηχανία ξυλουργικής και επεξεργασίας ξύλου προσφέρει στους πελάτες της τις απαραίτητες τεχνολογίες για ανταγωνιστική και ταυτόχρονα βιώσιμη παραγωγή. Εν όψει της αβέβαιης κατάστασης που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η βιομηχανία, η επιτυχία του LIGNA 2023 λέει πολλά για την κατάστασή του ως πηγή δυναμικής. Όχι μόνο αποτελεί κινητήρια δύναμη για τον κλάδο στις καλές στιγμές, αλλά πάνω από όλα, προσφέρει λύσεις για τις προκλήσεις που έρχονται».

Ως αποτέλεσμα, έξυπνα, συνδεδεμένα μηχανήματα, συστήματα και διαδικασίες που κάνουν το κόστος και την παραγωγή πιο αποτελεσματικά ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στην κοινότητα. Υπήρξε επίσης έντονη ζήτηση για λύσεις αυτοματισμού και βελτιστοποίησης των διαδικασιών για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων.

«Οι επισκέπτες μπόρεσαν να βιώσουν τη μεταμόρφωση της βιομηχανίας ζωντανά στους εκθεσιακούς μας χώρους», συνέχισε ο Köckler. Ολόκληρο το φάσμα της αλυσίδας αξίας ήταν εκτεθειμένο, από μηχανήματα και εξοπλισμό επεξεργασίας ξύλου έως εργαλεία και διαδικασίες εργασίας, βιομηχανικά ρομπότ και ακόμη και εξωσκελετούς για την υποστήριξη ειδικών από ειδικευμένους κλάδους και δασοκομία. Οι μηχανές που εκτίθενται συχνά δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην επεξεργασία του ξύλου, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για γυαλί, πλαστικά και σύνθετα υλικά. Σύμφωνα με τον Köckler: «Τα έπιπλα ή ακόμα και τα κατασκευαστικά στοιχεία, για παράδειγμα, κατασκευάζονται από μεγάλη ποικιλία υλικών. Επομένως, είναι λογικό οι εκθέτες LIGNA να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια προϊόντων τους και να προσφέρουν στους πελάτες τους ένα ευρύ φάσμα επιλογών».

Ένα βασικό θέμα στην έκθεση ήταν η σημασία του ξύλου ως ανανεώσιμης πηγής και ο ρόλος του στη συνολική διαδικασία απανθρακοποίησης. Μετά από αυτό, η κατασκευή ξυλείας γίνεται ολοένα και πιο σημαντική και ανοίγει νέες ευκαιρίες στην αγορά για τη μηχανολογία.

Οι εκθέτες στη LIGNA 2023 παρουσίασαν λύσεις που βελτιστοποιούν σημαντικά όλα τα στάδια της διαδικασίας που εμπλέκονται στην κατασκευή ξυλείας. Αυτό όχι μόνο εξοικονομεί κόστος, αλλά η χρήση αυτής της πολύτιμης πρώτης ύλης μπορεί επίσης να σχεδιαστεί ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλική προς τους πόρους. Ο τομέας των δαπέδων και η βιομηχανία επίπλων στρέφονται επίσης όλο και περισσότερο στο ξύλο ως την προτιμώμενη πρώτη ύλη τους, καθώς η βιωσιμότητα γίνεται όλο και πιο σημαντική για τους τελικούς καταναλωτές. Για παράδειγμα, οι καινοτόμες κόλλες που βασίζονται σε ανανεώσιμες πρώτες ύλες συμβάλλουν επίσης στη μείωση των εκπομπών CO2.

Η LIGNA 2023 προσέφερε στους επισκέπτες ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτικών προγραμμάτων που περιλαμβάνει συνέδρια, ζωντανές παρουσιάσεις, ειδικές παρουσιάσεις και τελετές βραβείων. Στο LIGNA.Stage περίπου 90 ομιλητές παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις της αγοράς. Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων και τα ζητήματα πρόσληψης αντιμετωπίστηκαν επίσης σε έναν ειδικό τομέα που προάγει τη δικτύωση μεταξύ ειδικευμένων εργαζομένων και πιθανών μελλοντικών εργοδοτών.

Ο Köckler τόνισε: “Η LIGNA 2023 απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι μια απαραίτητη πλατφόρμα για την ξυλουργική βιομηχανία. Η έκθεση όχι μόνο προώθησε την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, αλλά έθεσε επίσης την πορεία για μελλοντική και βιώσιμη κατεργασία και επεξεργασία ξύλου .”