Τα νέα της AHEC

  1. ClerkenwellDesignWeek

 

Ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ για το σχεδιασμό, το Clerkenwell Design,θα ανοίξει τις πύλες του στο Λονδίνο στις 19 Μαΐου. Το συγκεκριμένο φεστιβάλδιεξάγεται για 6η συνεχή χρονιά, αναμένοντας να έχει την ίδια επιτυχία με εκείνο του 2014, όπου και συγκέντρωσε 32.300 επισκέπτες. Από αυτούς το 57% επί του συνόλου των επισκεπτών, ήταν σχεδιαστές και αρχιτέκτονες, ποσοστό αυξημένο κατά 10% συγκριτικά με το φεστιβάλ του 2013.

Για την ιστορία, το όνομα Clerkenwellπροέρχεται από το όνομα των υπαλλήλων που δραστηριοποιούνταν στην οδό Farringdon, οι οποίοι πραγματοποιούσαν τα διάσημα παιχνίδια μυστηρίου την εποχή του Μεσαίωνα.

Η συγκεκριμένη περιοχή που γίνεται η έκθεση, είχε έντονη δραστηριότητα και την περίοδο της Βιομηχανικής Επανάστασης, όπου και στεγαζόντουσαν εργαστήρια ωρολογοποιίας και κοσμημάτων. Σε αυτόν τον χώρο με την τόσο μακρά ιστορία, τις τελευταίες δυο δεκαετίες τα κλασικά κτίρια εποχής, έχουν μεταμορφωθεί σε στούντιο σχεδιασμού και αρχιτεκτονικά εργαστήρια τελευταίας τεχνολογίας.

 

Όλες οι νέες τάσεις σχεδιασμού…

… αναμένονται να δώσουν το παρόν στην Clerkenwell DesignWeek, τόσο από σχεδιαστές και αρχιτέκτονες από τη Μεγ. Βρετανία, όσο και από όλη την υπόλοιπη υφήλιο. Ψυχή του συγκεκριμένου φεστιβάλ είναι ο ShowDirectorWilliamKnight. Τα showroomsτης περιοχής καθ’ όλη τη βδομάδα του φεστιβάλ θα είναι ανοιχτά, παρουσιάζοντας όλα τα καινοτόμα projectστους επισκέπτες, ενώ θα είναι χωρισμένα σε τέσσερις θεματικούς άξονες: Εργαστήριο σχεδιασμού, Λεπτομέρειες, Πλατφόρμες και Προσθήκες.

  1. Υπέροχα δείγματα εφαρμογής της Αμερικάνικης ξυλείας

Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Εξαγωγών Ξυλείας (A.H.EC.) παρουσιάζει μερικά εξαιρετικά δείγματα εφαρμογής διαφορετικών ειδών ξυλείας.

Πρώτο δείγμα γραφής, αυτό σε ένα ιδιαίτερο κτίριο, στη περιοχή Melunτης Γαλλίας, που στεγάζει παράλληλα σχολή χορού και ωδείο. Αυτές οι δυο τέχνες συστεγάστηκαν άψογα, χάρη στους δυο αρχιτέκτονες, François Defrain και Olivier Souquet. Όπως αποκάλυψαν οι δυο πρωτεργάτες του έργου χρησιμοποίησαν κόκκινη αμερικάνικη λεύκα, για να προσδώσουν ένα ζεστό, αλλά και αρκετά πολυτελές τελικό αποτέλεσμα. 

Από την Γαλλία περνάμε στην Ελβετία. Εκεί στην ιστορική πόλη Freiburg, υπάρχει από το 1917 μια μαιευτική και χειρουργική κλινική, έπειτα από την δωρεά ενός τοπικού τραπεζίτη εν ονόματι Jules Daler.Η εν λόγω κλινική με το πέρασμα των ετών έχει αναπτυχθεί κατά πολύ και σύγχρονα πλέον κτίρια έχουν προστεθεί στο αρχικό οικοδόμημα. Πέρα όμως από τις απαραίτητες προσθήκες, η διοίκηση αποφάσισε να προβεί και στην ανακαίνιση της υποδοχής της κλινικής, ώστε ο χώρος να γίνει περισσότερο ελκυστικός και ζεστός προς τους επισκέπτες. Για την ανακαίνιση αυτή οι τεχνικοί και οι σχεδιαστές έκαναν εκτεταμένη χρήση αμερικάνικης καρυδιάς για να δώσουν το αποτέλεσμα που επιθυμούσαν. 

 

  1. Βιώσιμη η δασική βιομηχανίατης Αμερικής

Αυτό δηλώνει η δασική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η οποία ελέγχει ενδελεχώς την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δασικές περιοχές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο όγκος του αποθέματος σκληρής ξυλείας διπλασιάστηκε από το 1953 έως και το 2007 (από 5,2 εκατ. κυβικά μέτρα ξυλείας σε σε 11,3 εκατ. κυβικά μέτρα). Επιπλέον κατά το διάστημα 1997 έως και το 2007, όπου και παρατηρήθηκε έντονη ζήτηση από τους κατασκευαστές για σκληρή ξυλεία, η παραγωγή των δασών ήταν τέτοια που σημειώθηκε αύξηση στο στοκ κατά 15%. Όπως αναφέρει και μελέτη της αμερικανικής δασικής υπηρεσίας, επιπρόσθετη αύξηση από 15 έως και 20%,προβλέπεται στα αποθέματα σκληρής ξυλείας έως και το 2030.Οι προβλέψεις των ειδικών αναφέρουν ότι έως και το 2050 η ανάπτυξη θα είναι συνεχής, χωρίς όμως ακόμα να μπορούν να ορίσουν το ποσοστό ανάπτυξης.

Η νομοθεσία για την προστασία των δασών είναι αυστηρή στις Ηνωμένες Πολιτείες, με απώτερο σκοπό την προστασία των βιοτόπων και των σπάνιων ειδών. Το ίδιο ισχύει και για τις ιδιωτικές περιοχές που αναπτύσσουν και καλλιεργούν σκληρή ξυλεία κι ως εκ τούτου όπως αναφέρουν και ανεξάρτητοι ερευνητές, είναι πολύ δύσκολο οποιοδήποτε είδος αμερικάνικης σκληρής ξυλείας να προέλθει από παράνομη υλοτόμηση η οποία θα απειλεί την βιοποικιλότητα.