Ένα δασικό κτίριο από την Trace Architecture Office

Ένα καταπράσινο τοπίο, λαμπερά νερά και ένα αρχιτεκτονικό όραμα. Το δασικό κτίριο που οραματίστηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο TAO (Trace Architecture Office) δεσπόζει σε ένα πάρκο γεμάτο δέντρα δίπλα στον ποταμό Grand Canal στην ανατολική πλευρά του Πεκίνου. Εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο στεγάζει μία πληθώρα λειτουργιών όπως εστιατόριο, μπαρ, χώρο εκδηλώσεων, γκαλερί, γραφείο κ.ο.κ.

Οι αρχιτέκτονες ξεκίνησαν το project εξερευνώντας και εξετάζοντας τον χώρο ώστε το τελικό αποτέλεσμα να αποτυπώνει την πραγματική ουσία του τόπου. Ο ελικοειδής ποταμός και τα δέντρα προσδίδουν έναν έντονο χαρακτήρα στον χώρο, έτσι προέκυψε η ιδέα: να δημιουργηθεί ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να καθίσουν κάτω από τα γαλήνια δέντρα και να λατρέψουν την πανοραμική θέα του ποταμού.

Η δομή του Δασικού Κτιρίου περιστρέφεται σε μια βασική μονάδα που επαναλαμβάνει έναν πυλώνα που μοιάζει με δέντρο με τέσσερα βασικά δοκάρια με δοκούς στοιβαγμένα σε διαφορετικά ύψη. Η ευέλικτη ροή διασπά την κατασκευή σε διάφορες φάσεις. Μια υπερυψωμένη πλατφόρμα από σκυρόδεμα προστατεύει τη δομή από την υγρασία.

Οι σχεδιαστές του TAO κατασκεύασαν κυρίως την αρχιτεκτονική από ξύλο με επίστρωση κόλλας και γείωση. Η εμφύτευση φυσικών βιοδιασπώμενων υλικών προσαρμόζει τη σχετική υγρασία και τη θερμοκρασία των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, χαρίζοντας στη γη λεπτό μετασχηματισμό. Τα διαφανή γυάλινα παράθυρα στο Δασικό Κτίριο καταλαμβάνουν το χώρο ανάμεσα σε δασώδεις κολώνες και τους γειωμένους τοίχους, καλώντας τους ανθρώπους μέσα να βιώσουν το τεχνητό δάσος και το φυσικό δάσος έξω ταυτόχρονα.