Ένα ράντσο στον 21ο αιώνα

Το ράντσο Morro Chico Ranch βρίσκεται στην Παταγονία της Αργεντινής, στα νότια σύνορα με τη Χιλή. Η ιστορία του πάει πίσω στους πρώτους  άποικους της περιοχής. Ιδρύθηκε από έναν σκωτσέζικο μετανάστη που έφτασε από τα νησιά Falkland στα τέλη του 19ου αιώνα.

Έναν αιώνα αργότερα, οι απόγονοι της ίδιας σκωτσέζικης οικογένειας συνδέθηκαν με ένα φιλόδοξο έργο που στόχευε στην ολοκλήρωση και την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων. Υπήρχαν πολλοί στόχοι: η διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς, η δημιουργία βιώσιμων κατασκευών, η δημιουργία της καλύτερης παραγωγής κρέατος και μαλλιού, και η βελτίωση της ζωής εκείνων που έζησαν και εργάστηκαν εκεί. Για να επιτευχθεί αυτό, καταρτίστηκε ένα γενικό σχέδιο για το έργο, με έργα που ξεκίνησαν το 2015 και ολοκληρώθηκαν το 2019. Τα περισσότερα από τα υπάρχοντα κτίρια (με εξαίρεση εκείνα που βρισκόντουσαν σε πολύ κακή κατάσταση) επαναχρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών. Το έργο ανέλαβε η RDR architectes.

Η διαρρύθμιση του συγκροτήματος βασίζεται στο μοντέλο ενός συμπαγούς χωριού, χαρακτηριστικό των αγροκτημάτων της περιοχής, όπου τα χρηστικά κτίρια και τα συγκροτήματα διαμονής ομαδοποιούνται για προστασία από τις δυσκολίες του κλίματος και για τη δημιουργία χώρων που είναι άνετα στην Παταγονική έρημο.

Το σύστημα κατασκευής που χρησιμοποιεί προκατασκευασμένο ξύλο και μέταλλο, επενδυμένο με κυματοειδές σίδερο, δεν είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιούσαν οι πρωτοπόροι της περιοχής και αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα εφοδιασμού και έλλειψης τοπικών πόρων που υπήρχαν εκείνη την εποχή.

Η γενική αισθητική του έργου είναι εμπνευσμένη από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, η οποία χαρακτηρίζεται από ακραία λιτότητα και σχεδόν πρωτόγονη απλότητα. Ωστόσο υπήρξε σημαντική αναβάθμιση τόσο στα υλικά όσο και στον ενεργειακό τομέα. Παράλληλα με αυτές τις αναγκαίες παραλλαγές υπάρχουν αντιθέσεις στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, μεταξύ της ζεστασιάς του ξύλου που κυριαρχεί στο εσωτερικό (και το οποίο μπορεί να φανεί έξω σε διαφορετικές ποσότητες) και της σκληρότητας του κυματοειδούς σιδήρου που χαρακτηρίζει την εξωτερική όψη.

Η μεγαλύτερη ποσότητα ξύλου βρίσκεται στο οικογενειακό σπίτι, και υπάρχει σταδιακά λιγότερη καθώς τα κτίρια γίνονται πιο χρηστικά, έως ότου εξαφανιστεί εντελώς στο υπόστεγο.