Η εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στη Νέα Υόρκη

Η Stavros Niarchos Foundation Library (SNFL) είναι η νέα κεντρική δανειστική βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Στεγάζεται σε ένα κτίριο 16.722 τ.μ, με μια εντυπωσιακή γωνιακή οροφή δίνοντας μία άλλη αίσθηση στην φημισμένη Fifth Avenue.

Το ισόγειο της SNFL είναι τοποθετημένο γύρω από έναν εσωτερικό δρόμο που τρέχει κάτω από έναν πλωτό γραμμικό θόλο από ξύλινα δοκάρια, από την είσοδο της Πέμπτης Λεωφόρου έως τα γραφεία υποδοχής. Στη μία πλευρά βρίσκονται ανελκυστήρες, σκάλες και μπαλκόνι στον ημιώροφο. Από την άλλη πλευρά, ένα ορθογώνιο άνοιγμα στην πλάκα του δαπέδου αποκαλύπτει το κάτω ισόγειο, το οποίο στεγάζει παιδική βιβλιοθήκη και κέντρο εφήβων. Ο χώρος παιχνιδιού της Παιδικής Βιβλιοθήκης διαχέεται από φυσικό φως και το Teen Center διαθέτει μια αποκλειστική σκάλα και αίθουσες μελέτης και πολυμέσων διακοσμημένα με τολμηρές και ευφάνταστες  τοιχογραφίες από την καλλιτέχνη Melinda Beck. Ένα εσωτερικό παράθυρο στο ισόγειο επιτρέπει στους επισκέπτες να δουν τη μηχανή ταξινόμησης βιβλίων της SNFL σε δράση.

Η SNFL έχει ετήσια κυκλοφορία δύο εκατομμυρίων αντικειμένων και αυτός ο τεράστιος όγκος δημιουργεί προκλήσεις στην πρόσβαση, την οργάνωση και την αποθήκευση. Η σχεδιαστική λύση προσφέρει περισσότερο χώρο, περισσότερα βιβλία, περισσότερες θέσεις και κάτω ράφια. Η καρδιά της βιβλιοθήκης είναι το Long Room, ένας νέος χώρος που πραγματικά φέρνει την ιδέα μιας βιβλιοθήκης στην παλιά δομή, η οποία αρχικά σχεδιάστηκε ως πολυκατάστημα. «Θέλαμε πραγματικά να χρησιμοποιήσουμε τις στήλες», σχολιάζει ο Houben, αναφερόμενος στο ατσάλινο πλαίσιο του κτηρίου.

Το αίθριο χωρίζει τρεις ορόφους με ευέλικτες, φωτεινές περιοχές ανάγνωσης από τη μία πλευρά και πέντε επίπεδα με  βιβλιοθήκες από την άλλη, μια δημιουργική και αποτελεσματική λύση για την εξισορρόπηση της ανάγκης πρόσβασης στις συλλογές και την εξοικονόμηση περισσότερου χώρου για ανάγνωση. Οι βιβλιοθήκες  που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα παρέχουν ανοιχτή πρόσβαση στους χρήστες της βιβλιοθήκης. Το βόρειο άκρο αυτών είναι ορατό από τα παράθυρα 40ης οδού.

Οι κεκλιμένες ράμπες γλιστρούν απαλά για να συνδέσουν τα διαφορετικά ύψη δαπέδου των επιπέδων των βιβλιοθηκών και των περιοχών ανάγνωσης. Οι χώροι ανάγνωσης εκτείνονται από το αίθριο έως την πρόσοψη της Πέμπτης Λεωφόρου.

Ο πέμπτος και ο έκτος όροφος φιλοξενούν τις εγκαταστάσεις Business Center και Pasculano Learning Center.

Η βεράντα στον τελευταίο όροφο προσφέρει μία μοναδική θέα πάνω από την Fifth Avenue. Η SNFL προσφέρει στο αστικό τοπίο του Midtown ένα εντυπωσιακό νέο δημόσιο αξιοθέατο. Οι ανελκυστήρες και οι σκάλες συνεχίζουν στον 7ο όροφο. Αυτός ο νέος όροφος έχει πλακάκια από ξύλο και διαθέτει ευέλικτη αίθουσα συνεδριάσεων και εκδηλώσεων 268 ατόμων. Μια βεράντα στον τελευταίο όροφο σε σχήμα L βρίσκεται πάνω από τις προσόψεις της 40ης οδού και της πέμπτης λεωφόρου και περιλαμβάνει ένα roof garden και ένα εσωτερικό καφέ. Είναι η μοναδική δωρεάν, δημόσια προσβάσιμη βεράντα στον τελευταίο όροφο και προσφέρει εκπληκτική θέα στο κέντρο της πόλης, όπως απέναντι από την Fifth Avenue έως το κτήριο Stephen A. Schwarzman και τους γύρω ουρανοξύστες.