Ξεκινούν και πάλι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι εκθέσεις στη Γερμανία, που αποτελεί και τον κολοσσό του κλάδου, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως είσοδο μόνο για εμβολιασμένους ή με την προσκόμιση πρόσφατου τεστ.
Η επιστροφή στις δια ζώσης μεγάλες διεθνείς εκθέσεις αποτελεί σημαντική οικονομική ανάσα καθώς η εκθεσιακή βιομηχανία υπέστη απώλειες της τάξης άνω των 40 δις ευρώ από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με την Auma, τον Σύνδεσμο Γερμανικής Οικονομίας Εκθέσεων.
“Πέρυσι ακυρώθηκε το 70% των εκθέσεων και φέτος πάνω από το 60%” δήλωσε ο Γερν Χολτμάιερ, διευθυντής της Auma. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή του κλάδου μας τα τελευταία 70 χρόνια. Αλλά τώρα είμαστε χαρούμενοι που τα κρατίδια δημιούργησαν δεσμευτικό πλαίσιο κανόνων και ρυθμίσεων για να ξαναρχίσουν να γίνονται εκθέσεις. Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις χρειάζονται και για το μέλλον ασφάλεια στους σχεδιασμούς τους. Δεν μπορούμε έτσι απλά να κλείνουμε και να ανοίγουμε”.
Εκθέτες και επισκέπτες φαίνεται να αγκαλιάζουν την επιστροφή στις εμπορικές εκθέσεις καθώς το εκθεσιακό ημερολόγιο είναι και πάλι γεμάτο, σχεδόν στον ίδιο βαθμό όπως και το 2019. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις κορυφαίες εμπορικές εκδηλώσεις που ανακοίνωσαν επίσημα την επιστροφή τους:
- Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης από τις 20 έως τις 24 Οκτωβρίου,
- Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου και Ηλεκτροκίνησης ΙΑΑ Mobility στο Μόναχο από τις 7 έως τις 12 Σεπτεμβρίου
- Art Cologne από τις 17 έως τις 21 Νοεμβρίου στην Κολωνία
- Anuga, η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου επίσης στην Κολωνία.
Μετά από 18 μήνες αναγκαστικής παύσης οι υπεύθυνοι ελπίζουν σε μιαν επανεκκίνηση με εκθέτες και επισκέπτες στους εκθεσιακούς χώρους, βέβαια όχι με τον ίδιο τρόπο όπως πριν και κυρίως με αυστηρά υγειονομικά μέτρα. Λόγω της μετάλλαξης Δέλτα καταγράφηκαν κάποιες ακυρώσεις, οι οποίες θα παραμείνουν σε χαμηλό αριθμό, όπως τουλάχιστον ελπίζει ο κλάδος.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας
Ο επικεφαλής του Εκθεσιακού Κέντρου Φρανκφούρτης Βόλφγκανγκ Μάρτσιν ανήκει ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν στη δια ζώσης παρουσία σε μια έκθεση. “Η αναγκαστική μετατόπιση των εκδηλώσεων στον ψηφιακό κόσμο έκανε σαφές ότι η φυσική συνάντηση παραμένει το βασικό μοντέλο επιχειρηματικής επιτυχίας, ίσως μάλιστα να το ενισχύει”. Η μεγαλύτερη από πλευράς τζίρου εταιρεία εκθέσεων της Γερμανίας έχασε το 2020 τα 2/3 του τζίρου της και κέρδη ύψους 122 εκ. ευρώ. Αν και το 2021 η κατάσταση προδιαγράφεται χειρότερη, ο Μάρτσιν κατάφερε μέχρι τώρα να μην προχωρήσει σε απολύσεις. Παρόλα αυτά στο Messe Torhaus, έναν ουρανοξύστη που χωρίζει στη μέση τον εκθεσιακό χώρο, θα μειωθούν αναγκαστικά θέσεις εργασίας, όπως και σε άλλες εκθεσιακές εγκαταστάσεις.
H εταιρεία Hoff-Interieur GmbH της Νυρεμβέργης αποκαλείται “παγκόσμιος χώρος αγοράς”, γιατί προμηθεύεται αξεσουάρ για διαρρύθμιση κατοικιών από πάνω από 300 βιοτεχνίες και στη συνέχεια τα διανέμει σε λιανέμπορους. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας επένδυσε πολύ χρόνο και χρήματα σε ψηφιακά πρότζεκτ και σε webshops, αλλά όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της εταιρείας Λαρς Άντλερ, “πρόκειται για δραστηριότητες που μπορεί κανείς να διατηρήσει και μετά την πανδημία, αλλά δεν μπορούν ούτε κατ’ ελάχιστον να υποκαταστήσουν τις εκθέσεις. Η γκάμα των προϊόντων μας μπορεί να αναδειχθεί πλήρως μόνο ‘σκηνοθετημένη’ μέσα σε χώρο, οι πελάτες θα πρέπει να έχουν οπτική αντίληψη της αισθητικής και της ποιότητάς της”.
Ο Χολτμάιερ, διευθυντής της Auma, είναι πεπεισμένος. “Η επιχειρηματική συνεργασία βασίζεται στην εμπιστοσύνη, δεν υποκαθίσταται online, χρειάζεται να σφίξεις το χέρι του άλλου”. Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Χέζερ, διευθυντή του Εμπορικού Συνδέσμου “Σπίτι και Γραφείο”, ιδιαίτερα για τα καταναλωτικά είδη είναι απαραίτητο ο επισκέπτης μιας έκθεσης να πειστεί προσωπικά για την ποιότητα ενός είδους. Ωστόσο, ο ψηφιακός κόσμος την περίοδο της πανδημίας υποκατέστησε με επιτυχία τη δια ζώσης επικοινωνία. Θα ισχύσει άραγε και για τον κόσμο των εκθέσεων; “Χρειάζονται ακόμη άλματα για να ενσωματωθούν ψηφιακά στοιχεία με τρόπο επωφελή” υποστηρίζει ο Βόλφγκανγκ Μάρτσιν.
Πηγή: Deutsche Welle