Greek Design: Το «ΕΠΙΠΛΕΟΝ» και η «Medwood» χορηγοί της έκθεσης

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η έκθεση Greek Design=Good Design που διοργάνωσε ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), ο μόνος αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση του βιομηχανικού σχεδίου, σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Κοινοτικό Οργανισμό ΟΗΙΜ,  και χορηγούς επικοινωνίας, μεταξύ άλλων, το περιοδικό «ΕΠΙΠΛΕΟΝ» και την έκθεση «Medwood» που θα πραγματοποιηθεί από 8 έως 11 Μαίου 2014 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.

Σκοπός της έκθεσης ήταν να βοηθήσει ενεργά στην ανάδειξη και προώθηση του ελληνικού  design, καθώς επίσης να στηρίξει τους Έλληνες σχεδιαστές.

Η έκθεση περιελάμβανε 300 περίπου δημιουργήματα 140 σχεδιαστών και αφορούσε τους κλάδους : κόσμημα, ένδυση, συσκευασία, επίπλωση, καθημερινό, χρηστικό αντικείμενο και την επισκέφθηκαν σχεδιαστές – δημιουργοί, επιχειρηματίες, άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες, εκπρόσωποι  του τύπου και ευρύ κοινό κάθε ηλικίας.

Τα εκθέματα επιλέχθηκαν μετά από μια διαδικασία αξιολόγησης  βάσει των αιτήσεων και παρουσιάσθηκαν σε δυο ενότητες:

  • βραβευμένα με διεθνείς διακρίσεις δημιουργήματα της τελευταίας πενταετίας.
  • συμμετοχές από κρατικές και ιδιωτικές ελληνικές σχολές βιομηχανικού σχεδιασμού.

Στα εγκαίνια της έκθεσης,  μεταξύ άλλων, μίλησαν ο Δανός κ. Steinar Valade-Amland, διεθνής expert για θέματα Design και ο βιομηχανικός σχεδιαστής κ. Αλέξανδρος Διδασκάλου.

Ο κ. S. Valade-Amland μίλησε για την μεγάλη σημασία του design στο κεφάλαιο «Ανάπτυξη», αναφέροντας:

«Η λέξη κλειδί είναι η στρατηγική. Το design αν χρησιμοποιείται τυχαία και χωρίς να είναι μέρος μιας επιτακτικής και συνεκτικής στρατηγικής μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη εμφάνιση ή σε πιο λειτουργικά προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά για να επωφεληθεί κάποιος από το design σε μεγαλύτερη κλίμακα -όπως μια εταιρία, μια βιομηχανία, μια περιοχή ή μα χώρα- πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της εταιρίας αυτής, της βιομηχανίας, της περιοχής ή της χώρας για την καινοτομία και την ανάπτυξη».  

Στην ομιλία του για τη σημασία της συγκεκριμένης έκθεσης για την ελληνική «Κοινότητα» του design, ο κ. Διδασκάλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Αυτό που πρέπει να συμβεί μέσα από αυτήν την έκθεση, που νομίζω είναι από τις μεγαλύτερες εκθέσεις design που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα μας, είναι να βιώσουμε τη δυναμική κατάσταση δημιουργίας του design στην Ελλάδα. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση διαμορφώνεται ένας νέος χαρακτήρας υλοποίησης φρέσκων ιδεών και οραμάτων, από ανθρώπους επίμονους και πρωτοπόρους, ο οποίος θα μπορέσει με τον χρόνο να αποκτήσει την δική του «γραφή», την δική του ταυτότητα».

Τον ΟΒΙ εκπροσώπησε ο αναπ. Γεν. Διευθυντής κ. Ι. Μπουμπάρης ο οποίος ανακοίνωσε τις νέες υπηρεσίες του ΟΒΙ που αφορούν το design, όπως η ηλεκτρονική κατάθεση αιτήσεων για την προστασία των βιομηχανικών σχεδίων, η βάση δεδομένων Design View, η εκπαίδευση πανεπιστημιακών και άλλων σχολών για θέματα προστασίας και σωστής στρατηγικής εκμετάλλευσης των δημιουργημάτων, η εκπαίδευση των διωκτικών αρχών για την καταπολέμηση της πειρατείας, κ.λπ. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησε με την παρουσία του ο πρέσβης της Αργεντινής και πρύτανης των Πρέσβεων στην Ελλάδα Jorge Mastropietro.