Το project της Perkins + Will για το Eco-Friendly στάδιο στο Dubai

Ένα ιδιαίτερο project εξελίσσει το αρχιτεκτονικό γραφείο Perkins + Will, όπου αναμένεται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου το οποίο θα φέρει βιοκλιματικό σχεδιασμό, ώστε να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ψύξη στους θεατές.

Η ιδιαίτερη κατασκευή θα αποτελείται από διάτρητο μέταλλο, αλλά και από ένα ειδικό γυαλί που θα τοποθετείται στην οροφή. Το θέμα της ψύξης για τις χώρες της Μέσης Ανατολής είναι ζωτικής σημασίας, μιας και η μέση θερμοκρασία για το μήνα Ιούλιο για παράδειγμα αγγίζει τους 42 βαθμούς Κελσίου. Φανταστείτε να πρέπει να υποστείτε αυτή τη θερμοκρασία σε ένα στάδιο για να παρακολουθήσετε έναν αγώνα, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους οπαδούς. Αν μη τι άλλο η αποπνικτική ατμόσφαιρα δεν θα σας επιτρέψει να απολαύσετε τον αγώνα, ενώ για κάποιες ευπαθείς ηλικίες μπορεί να είναι κι επικίνδυνο για την υγεία τους. Αυτό ακριβώς το ζήτημα σκοπεύει να λύσει η εταιρεία Perkins + Will με την κατασκευή ενός σταδίου, το οποίο θα φέρει βιοκλιματικό σχεδιασμό, ενώ ο γενικότερος σχεδιασμός του θυμίζει ένα τεράστιο μπολ, με την ψύξη να πραγματοποιείται φυσικά χωρίς τη χρήση κλιματιστικού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η κυρίως δομή του κτιρίου θα είναι από διάτρητο μέταλλο, όπου θα επιτρέπει τη ροή του αέρα, ενώ ταυτόχρονα θα αποκόπτει την είσοδο άμμου στο εσωτερικό του. Η οροφή του θα είναι κατασκευασμένη από ημιδιάφανο υλικό με βάση το Teflon και το γυαλί. Η επιλογή του συγκεκριμένου υλικού μόνο τυχαία δεν είναι μιας και θα προσφέρει την αίσθηση στους θεατούς ότι βρίσκονται σε ένα ανοιχτό στάδιο, ενώ ταυτόχρονα θα αντανακλάει σχεδόν το 75% της ηλιακής ακτινοβολίας. Εν συνεχεία, κάτω από το στάδιο θα υπάρχει μια μεγάλη πισίνα, η οποία θα χρησιμεύει σαν μια μεγάλη φυσική θερμική πηγή, η οποία θα ψύχει τον αέρα. Τέλος, μεγάλα δέντρα θα φυτευτούν περιμετρικά του σταδίου, εμποδίζοντας έτσι τα θερμά ρεύματα αέρα.

Το εν λόγω στάδιο (αν δοθεί το πράσινο φως για την κατασκευή του) θα έχει χωρητικότητα 60.000 θεατών, με το συνολικό εμβαδόν του να αγγίζει τα 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, κι έτσι αναμένεται να είναι το μεγαλύτερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.