Woodturning: Η νέα τάση στο διακοσμητικό εσωτερικού χώρου!

Ο Κώστας Αννίκας Δευτεραίος είναι ένας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης ο οποίος καταφέρνει μέσα από μια σχεδόν ξεχασμένη τέχνη να δημιουργήσει απίθανα αντικείμενα διακόσμησης εσωτερικού χώρου.

O Κώστας Αννίκας Δευτεραίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κεφαλλονιά όπου τα τελευταία χρόνια εδρεύει και η επιχείρησή του «Annikas Greek Handicrafts» . Μέσα από το κανάλι του στο YouTube, το οποίο διατηρεί από το 2015, κατάφερε να γνωστοποιήσει την τέχνη αυτή στην χώρα μας . Είναι ένας από τους δημιουργούς και διαχειριστές του Greek Woodturning Team και μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας ArtStreet52. Σε όλα τα χρόνια της πορείας του έχει συνεργαστεί με ζωγράφους, γλύπτες αλλά και διαφόρων ειδών καλλιτέχνες. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα έργα του φιλοξενούνται σε προσωπικές συλλογές σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα έργο του που βρίσκεται στην Gallery της Neureiter στην Αυστρία δίπλα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Ευρώπης. Κάθε χρόνο τον επισκέπτονται λάτρεις του ξυλότορνου για να παρακολουθήσουν ή να διδαχτούν τις τεχνικές του με αποκορύφωμα την χρόνια συνεργασία του με το πανεπιστήμιο “Georgia State University”.

Ξυλότορνος το μαγικό εργαλείο στα χέρια των ειδικών

Τα προηγούμενα χρόνια ο ξυλότορνος ήταν το εργαλείο που έφτιαχναν πόδια επίπλων, κάγκελα για σκάλες και στρογγυλά διακοσμητικά στοιχεία επίπλων. Επί το πλείστων δηλαδή ο ξυλοτορναδόρος ήταν και είναι συνοδευτικό επάγγελμα του επιπλοποιού. Παρόλα αυτά όμως, ο καλλιτεχνικός ξυλότορνος έχει αρχίσει να γίνεται γνωστός τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα με την κορύφωσή του τα τελευταία 3 χρόνια. Υπάρχει περισσότερο ζήτηση στα έργα τέχνης παρά στα χρηστικά αντικείμενα. Είναι πλέον μια αναγνωρισμένη τέχνη και έχει δείγματα καλλιτεχνών σε όλο τον κόσμο. Τα Social Media βοήθησαν αρκετά στο να δημιουργηθεί ένας μικρός πυρήνας δημιουργών στην Ελλάδα ξεκινώντας από το Google+ και τον Αντώνη Ασπράκη και συνεχίζοντας πλέον στις μέρες μας στο Facebook ως Greek Woodturning Team από τους Κώστα Αννίκα και Σάκη Αλήτσιο. Σημαντικό ρόλο στην διάδοση αλλά και στην εκμάθηση του τόρνου έπαιξαν τα κανάλια Kostas Annikas Defteraios και ArtStreet52 στο YouΤube, είτε με video παρουσίασης και εκμάθησης, είτε με την πρώτη ζωντανή εκπομπή που αφορά τον ξυλότορνο στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή η κοινότητα αριθμεί πάνω από 450 μέλη που ασχολούνται ή σκοπεύουν να ασχοληθούν με τον ξυλότορνο. Η χώρα μας μέσα σε λίγα χρόνια πραγματικά έχει να δείξει φοβερά στοιχεία αισθητικής και έργα απείρου κάλλους που σε άλλες χώρες πέρασαν δεκαετίες για να φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο. Μερικά από τα ξύλα που δουλεύονται περισσότερο είναι η ελιά, η οξιά, η μουριά, η αχλάδια, η μηλιά , η χαρουπιά, η βελανιδιά και ο ευκάλυπτος το κάθε ένα ιδιαίτερο και με τα δικά του χαρακτηριστικά. Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ στις περισσότερες κατασκευές από ξύλο χρησιμοποιούνται μασίφ ξύλα του εμπορίου στον ξυλότορνο κάποιος μπορεί να βγάλει ένα έργο τεράστιας αξίας από ένα ταπεινό καυσόξυλο.

Στη Medwood 2020 οι καλύτεροι woodturners στη χώρα
Το 2020 θα είναι ένα σημείο σταθμός για την διάδοση τέτοιων προϊόντων στην Ελλάδα καθώς για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί έκθεση με 14 από τους καλύτερους ξυλοτορναδόρους της Ελλάδος στην έκθεση Medwood. Δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία για να γνωρίσει ακόμα καλύτερα το ελληνικό κοινό αυτή την ξεχωριστή και όμορφη τέχνη.

Στην έκθεση θα βρίσκονται έργα με κλασικές φόρμες, κομμάτια που έχουν εμπνευστεί από την ελληνική αρχαιότητα, αντικείμενα υψηλής αισθητικής, γλυπτά σε μοντέρνες γραμμές και μινιατούρες. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους ίδιους τους δημιουργούς των έργων, που θα ταξιδέψουν από όλη την Ελλάδα για να παρευρεθούν στην έκθεση.

Κώστας Αννίκας Δευτερέος
Σάμη, Κεφαλονιά, ΤΚ.: 28080
Τ: +306938 762384, www.annikas.gr
Facebook: Kostas Annikas Deftereos
YouTube: Kostas Annikas Deftereos
Instagram: kostas_annikas_deftereos